СЕЛО МОРА ДА ПРОЦВЕТА
Карло Пушкарица, директор Агробизнис центра

Зауставити одлив мозгова и уопште одлазак младих из Србије за нашу државу и друштво постао је један од приоритетних задатака. А ништа мање важну битку, институције али и појединци, воде да зауставе одлазак младих са села. У ту борбу укључен је и Агробизнис центар са седиштем у Сомбору. Повод за разговор са Карлом Пушкарицом, генералним директором Центра, јесте недавно реализован конкурс који су, у јуну 2021. године, расписали. Пољопривредна газдинства конкурисала су за доделу бесповратних средстава за субвенционисање аграрне производње и унапређење функционисања индивидуалних пољопривредних газдинстава на територији Града Сомбора.

– Да, наш циљ јесте да подржимо младе људе, да они виде да неко мисли на њих, да прати њихов рад, али не само то – каже на почетку разговора за „Илустровану Политику“ директор Пушкарица. – Дакле, није нам циљ само живот младих на селу, већ хоћемо да подржимо рурални развој, а то је много комплексније и свеобухватније. Мислимо да је важно да помогнемо породице или газдинства која имају мале поседе, њима је потребан тај почетни капитал, та бесповратна средства.

Објашњава потом да Центар уради све пре конкурса – поделе савете, дају упутства људима шта и како да напишу у свом бизнис плану, објасне им  шта треба како би свима били јасни услови, односно правила конкурса. Али, свакоме такође нагласе да ће добијена средства морати да утроше за оно за шта су их и тражили. И то Центар проверава. А да је овај конкурс био добро организован, припремљен и да су паре отишле коме треба, наш саговорник доказује следећим:

– Од укупно 101 пријаве, ове године су обезбеђена средства за 28 газдинстава. Свако је могао да добије на увид како су средства додељена, и никаквих рекламација није било. Јер, онај ко конкурише, мора да поднесе бизнис план, затим да образложи у шта ће паре да утроши, а ми му дајемо рок од три месеца да то и учини. Од свих досадашњих конкурса само смо имали два случаја када средства нису наменски утрошена.

Директор Пушкарица износи један занимљив податак. На тим конкурсима 60 одсто су жене, а од њих је 90 одсто оних које имају мање од 40 година. Као пример предузимљивих дама навео је породицу Жуљевић, из Сомбора, која је конкурисала и добила субвенције. Сестре Катарина и Марија су одлучиле да се баве производњом кала. Некада су овај божански цвет имале у дворишту, а сада су одлучиле да се баве производњом у пластенику. Субвенције које су добиле искористиле су за куповину садница.

– Великим произвођачима не треба оваква врста помоћи – наставља наш саговорник. – Наша идеја од старта јесте да подржимо оне мале, оне којима не треба много да би започели сопствени бизнис и наставили да живе у селу. Али, не само то. Споменуо сам рурални развој. Дакле, ми конкурс желимо да проширимо и на област модерних технолошких решења у пољопривреди. Да помогнемо оне који имају идеје. Намера нам је да оснујемо иновациони центар и верујем да ће то да се деси већ наредне године.

 

Пише О. Радуловић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању