Kinezi-nova pravoslavna braća

U Sabornoj crkvi Svetog Oca Nikolaja u Sremskim Karlovcima u nedelju je obavljeno jedinstveno krštenje u istoriji ovog pravoslavnog hrama: prvi put, u tri stotine godina postojanja karlovačke Saborne crkve, ovde su primljena u Pravoslavlje dvojica Kineza
koji već izvesno vreme žive i rade u Srbiji, na padinama Fruške gore.
Na krštenju Luke i Nikole, koji u civilnom životu nose kineska imena i prezimena Zhen Wang (32) i Guo Chaoming (23), činodejstvovao je protoprezviter Jovan Milanović, profesor i paroh Saborne crkve Svetog oca Nikolaja i profesor Karlovačke bogoslovije. Protoprezviter Jovan Milanović je sa Lukom i Nikolom prethodno obavio nekoliko razgovora, kada su oni potvrdili svoju uverenost i želju da postanu pravoslavni hrišćani. Posle činodejstvovanja i molitve Gospodu, paralelno na srpskom i odličnom engleskom jeziku, otac Jovan je našu novu pravoslavnu braću pozdravio kratkim govorom.

– Vera i ljubav za Hrista dolaze iz srca, a ne iz glave. U istoriji ovog pravoslavnog hrama koja beleži tri veka, vi ste prvi Kinezi koje ovde primamo u pravoslavnu veru i ovde krstimo. Dobrodošli, braćo – rekao je otac Jovan Milanović.