Коприва: боља од сваке хемије

Многи од нас, нарочито припадници млађе генерације, олако ће занемарити моћ коприве. Третираће је као коров који треба истребити из баште јер непријатно ожари сваки пут када прођемо поред ње. То што ова биљка расте по запуштеним и обраслим теренима не умањује њен значај. Јер, још од давнина коприва се користи и као храна али и као лек. Ипак, у народу је најпознатија као одличан лек против анемије. У пролеће када почне да буја потребно је кренути у ’бербу’ њених младих, срцоликих листова. Нема боље превенције за анемију од домаће чорбе од коприве или од пите са копривом, напитка од коприве са медом и лимуном. Могућности је много. Берите је са рукавицама, најбоље на неким неприступачним местима која нису била изложена индустријском загађењу, а листове које одмах не утрошите, можете замрзнути свеже или осушити за чај. Берите искључиво младе листове и мекане врхове.Наше тело само не производи гвожђе па тако конзумирање коприве представља терапију гвожђем. Хемија из апотеке у виду таблета коју, уколико вам је смањено гвожђе, узимате да отклоните умор и побољшате крвну слику, може да изазове различите проблеме као што су мучнина, болови у желуцу, дијареја… а уколико редовно и правилно користите коприву у исхрани, ове пропратне непријатне појаве сигурно нећете имати. Оно што можда нисте знали јесте и чињеница да је коприва одлична и за избацивање вишка течности из организма. Она чисти крв и мокраћне канале и добра је у борби против паразита који су криви за моге болести у организму. Осим што лечи анемију коприва подстиче и циркулацију, помаже рад бубрега и ублажава стрес.

Монашка посна чорба

Младе изданке листова коприве уберите на здравом месту и пре кувања их немојте прати хладном водом јер ће постати крути и неће се добро скувати. Попарите у 1,5 литар вреле воде шест шака листова коприве. А затим у врелу воду са мало соли убаците листове коприве (целе) да се кувају пола сата. Листови се након кувања оцеде и преко њих се стави неколико кашика крупног пројиног брашна. Све се ручно пропасира виљушком и прелије водом у којој је кувана коприва. Дода се још мало воде ако треба и пусти да ври још пола сата. На крају се побибери, посоли и дода мало рена – по жељи.

Домаћи сируп

Потребно је: пола кг младих листова коприве, 1 литар филтриране воде, 6 лимунова (најбоље органских, ако имате) 800 гр смеђег шећера. Припрема: посуду са копривом, водом и исеченим лимуновима оставите да одстоји 24 сата, а затим изгњечите лимунове и коприву и додајте шећер. Све промешајте добро и оставите још неколико сати да се шећер отопи а затим процедите и уз мешање сируп сипајте у стерилисане флаше. Потребно је: пола кг младих листова коприве, 1 литар филтриране воде, 6 лимунова (најбоље органских, ако имате) 800 гр смеђег шећера. Припрема: посуду са копривом, водом и исеченим лимуновима оставите да одстоји 24 сата, а затим изгњечите лимунове и коприву и додајте шећер. Све промешајте добро и оставите још неколико сати да се шећер отопи а затим процедите и уз мешање сируп сипајте у стерилисане флаше.

Наставак прочитајте у броју 3140.