Олеотерапија: црни ким – моћан и лековит

Примена уља у третману различитих болести и тегоба, или као превентива, позната је од давнина. Могу се наносити на кожу и помоћи у решавању различитих дерматитиса, или узимати у облику капсула или на кашичицу, за стомачне проблеме, а одлична су и за испирање усне дупље, јер се на тај начин организам чисти од токсина

Ако бисмо мећу најмоћнијим природним лековима света изабрали један, у ужој конкуренцији би без сумње било уље црног кима. За ово уље Мухамед је рекао да ’лечи све осим смрти’. Користи се за астму, велики кашаљ, бронхитис и упалу грла, а уништава и вирусе, бактерије, гљивице и паразите. Осим тога, снажно деловање уља црног кима кључно је и у третирању алергија, мултипле склерозе, Кронове болести, дијабетеса, дерматитиса и псоријазе, артритиса и реуме, хипотиреоидизма, системског лупуса и склеродерме. – Откривено је да је захваљујући стеролу и бета-ситостеролу, који имају антитуморска својства, црни ким одличан начин превенције свих врста рака. Једно од најузбудљивијих открића јесте да уништава ћелије најтежих облика карцинома – рака панкреаса, леукемије, а смањује и последице радиолошке терапије. Уље црног кима природан је антихистаминик и један од најпопуларнијих природних лекова за терапију и превенцију алергија, – каже за „Илустровану“ Милка Раичевић, нутрициониста и ароматерапеут.Према њеним речима, ово уље треба да почне да се користи неколико месеци пре сезоне алергија, да би се организам унапред припремио. Црни ким је природни антибиотик који нема штетних последица, а примењује се и у лечењу уринарних инфекција. Прочишћава пробавни састав (убија паразите у њима) и користи се у борби против гљивичних обољења попут кандиде.Спољна примена делује код гљивица на ноктима и стопалима, дерматитиса, неуродерматитиса, губитка косе, псоријазе, акни, хроничних и алергијских упала. Уље црног кима, вели наша саговорница, чисти тен, ублажава боре и негује све типове коже, јача косу и даје јој сјај, а због свог деловања против гљивица и бактерија, смањује и перут. Иначе, ово уље доступно је у облику уља или капсула, при чему је дневна количина једна чајна кашичица, три пута дневно. Такође, уље се користи и локално – за негу проблематичне коже и власишта, код артритиса и реуме, те код мигрена. У многим рецептима, препорука је да се помеша уље црног кима са медом и попије. Код болести уха, уље црног кима разређено с маслиновим уљем капа се директно у ухо.

Шта је заправо олеотерапија?

– Олеотерапија представља локалну примену природних уља при лечењу одређених тегоба и болести. Уља садрже незасићене масне киселине и благотворне витамине. Источњачка медицина учи да здравље зависи од равнотеже трију доша – психофизичких енергија које управљају умом, духом и телом. Ако једна од тих енергија није у равнотежи, наступа болест. Болести долазе и због гомилања токсина или „аме“ у организму, а једна од метода да се одстране из тела је свакодневно мућкање маслиновог, сунцокретовог, сусамовог или кокосовог уља у усној дупљи– објашњава Раичевић.

За које здравствене тегобе се препоручује мућкање уља у устима?

– Уље не треба гутати, већ испљунути, а уста добро испрати млаком водом. Основном уљу које је одабрано за мућкање, може се додати неколико капи уља лаванде за смирење и опуштање, уље рузмарина за бољу циркулацију, уље камилице против инфекција, те уље аниса за прочишћавање дисајних путева.

Наставак прочитајте у броју 3140.