Kopriva: bolja od svake hemije

Mnogi od nas, naročito pripadnici mlađe generacije, olako će zanemariti moć koprive. Tretiraće je kao korov koji treba istrebiti iz bašte jer neprijatno ožari svaki put kada prođemo pored nje. To što ova biljka raste po zapuštenim i obraslim terenima ne umanjuje njen značaj. Jer, još od davnina kopriva se koristi i kao hrana ali i kao lek. Ipak, u narodu je najpoznatija kao odličan lek protiv anemije. U proleće kada počne da buja potrebno je krenuti u ’berbu’ njenih mladih, srcolikih listova. Nema bolje prevencije za anemiju od domaće čorbe od koprive ili od pite sa koprivom, napitka od koprive sa medom i limunom. Mogućnosti je mnogo. Berite je sa rukavicama, najbolje na nekim nepristupačnim mestima koja nisu bila izložena industrijskom zagađenju, a listove koje odmah ne utrošite, možete zamrznuti sveže ili osušiti za čaj. Berite isključivo mlade listove i mekane vrhove.Naše telo samo ne proizvodi gvožđe pa tako konzumiranje koprive predstavlja terapiju gvožđem. Hemija iz apoteke u vidu tableta koju, ukoliko vam je smanjeno gvožđe, uzimate da otklonite umor i poboljšate krvnu sliku, može da izazove različite probleme kao što su mučnina, bolovi u želucu, dijareja… a ukoliko redovno i pravilno koristite koprivu u ishrani, ove propratne neprijatne pojave sigurno nećete imati. Ono što možda niste znali jeste i činjenica da je kopriva odlična i za izbacivanje viška tečnosti iz organizma. Ona čisti krv i mokraćne kanale i dobra je u borbi protiv parazita koji su krivi za moge bolesti u organizmu. Osim što leči anemiju kopriva podstiče i cirkulaciju, pomaže rad bubrega i ublažava stres.

Monaška posna čorba

Mlade izdanke listova koprive uberite na zdravom mestu i pre kuvanja ih nemojte prati hladnom vodom jer će postati kruti i neće se dobro skuvati. Poparite u 1,5 litar vrele vode šest šaka listova koprive. A zatim u vrelu vodu sa malo soli ubacite listove koprive (cele) da se kuvaju pola sata. Listovi se nakon kuvanja ocede i preko njih se stavi nekoliko kašika krupnog projinog brašna. Sve se ručno propasira viljuškom i prelije vodom u kojoj je kuvana kopriva. Doda se još malo vode ako treba i pusti da vri još pola sata. Na kraju se pobiberi, posoli i doda malo rena – po želji.

Domaći sirup

Potrebno je: pola kg mladih listova koprive, 1 litar filtrirane vode, 6 limunova (najbolje organskih, ako imate) 800 gr smeđeg šećera. Priprema: posudu sa koprivom, vodom i isečenim limunovima ostavite da odstoji 24 sata, a zatim izgnječite limunove i koprivu i dodajte šećer. Sve promešajte dobro i ostavite još nekoliko sati da se šećer otopi a zatim procedite i uz mešanje sirup sipajte u sterilisane flaše. Potrebno je: pola kg mladih listova koprive, 1 litar filtrirane vode, 6 limunova (najbolje organskih, ako imate) 800 gr smeđeg šećera. Priprema: posudu sa koprivom, vodom i isečenim limunovima ostavite da odstoji 24 sata, a zatim izgnječite limunove i koprivu i dodajte šećer. Sve promešajte dobro i ostavite još nekoliko sati da se šećer otopi a zatim procedite i uz mešanje sirup sipajte u sterilisane flaše.

Nastavak pročitajte u broju 3140.