Косово: лажна држава добила и лажну војску

Нико од трговаца на северу Космета није повећао цене иако сви имају додатне трошкове у новим околностима добављања робе из Србије. – страх од такозване војске Косова, изгласане у петак 14. децембра, већи него страх од несташица

Европа до сада сигурно није доживела да субјекат који није држава, није чланица ни ОУН ни ЕУ – Косово, дели лекције скоро свима у свету, једнострано вуче потезе и доноси одлуке, а да за све то никоме не одговара!?

Прво је Косово једнострано прогласило независност на територији Србије 17.фебруара 2008, а онда је, десет година касније, дошло до тога да на српске производе који долазе на Космет уведе порез од 100 одсто, да би у петак, 14. децембра, и поред упозорења из света, осим Америке, Приштина једнострано, у 11.30, након изгласавања два закона у тзв. Скупштини Косова, изгласала и трећи закон – о правилима службе припадника КБС, који чини део пакета закона о трансформацији КБС у оружане снаге Косова. Тако је лажна држава добила и тзв. војску Косова која је данас највећа опасност за Србе на КиМ. Од 120 посланика Косовске скупштине присутно је било 107, који су сви од реда гласали за трансформациују Косовских безбедносних снага у Оружане снаге Косова. Представници српске заједнице бојкотовали су седницу и изгласавање закона.

Тако је гажењем Повеље ОУН СБ и Р-1244 формирана тзв. војска Косова и то кршењем и њиховог, такозваног Устава, по којем је неопходно да две трећине посланика из мањинских заједница у Косовском парламенту дају глас за формирање војске.

Формирањем војске Косова Приштина дирекно гази Уједињене Нације које су на Космету ангажовале Кфор још јуна 1999. као једину војну мисију која овде обезбеђује мир. Резолуција 1244 Савета безбедности ОУН је још на снази, а на другој страни, сада, формирањем војске Косова, посао обезбеђења мира у јужној српској покрајини постаје деликатан, највише због Срба, који и до сада нису имали велико поверење у Кфор. Овим кршењем Резолуције 1244 и Повеље ОУН такозвано Косово хоће чланство у ОУН, правним насиљем.

Роба нашла пут до Срба

Таксе на српску робу и једнострано формирање војске Косова навело је Србе са севера Космета да свакодневно протестују у Косовској Митровици од краја новембра , и на тај начин негодују против Приштине која не поштујући апсолутно ниједну од европских вредности споразума, договора докумената гази демократију и буквално – цивилизацију.

Долазак више од 40 борбених и других возила америчког Кфора на север Космета, у четвртак 14. децембра, дан пре формирања тзв. косовске војске, додатно је узнемирило Србе са севера Косова који немају апсолутно поверење у америчку војску.

Док роба како-тако стиже на север Космета, трговине нису повећале цену ниједног артикла, иако сада имају додатне трошкове у довозу робе, заобилазећи главне административне прелазе на северу Космета, Јариње код Лепосавића и Брњак код Зубиног Потока.

Грађани и студенти на северу Космета упозоравају ЕУ и свет о дискриминацији према српској роби и једностраном акту формирања војске, али ЕУ и свет су углавном глуви и неми на све то. Док, истина, вербалних осуда има из свих европских центара, у стварности Приштина не трпи никакве последице од тога.

– У име свих привредника вам обећавам да ћемо се трудити и наћи начине да обезбедимо све потребне намирнице нашем народу на КиМ. Ми морамо да се организујемо сви од реда – и привредници и радници и студенти, ученици… и морамо сами да се бранимо, јер ако се сами бранимо, стићи ће нам помоћ и од других. Захваљујем се свим привредницима, посебно власницима трговинских радњи, који и у овим отежаним условима снабдевања нису подизали цене иако им је цена набавке робе повећана. Поручујем и господи из Приштине да је добро што нису потегли за новим мерама, јер би ови мирни протести могли да прерасту у нешто друго, што нико не би могао да спречи, јер овде се људи боре за своје достојанство, животе и елементарна људска права – казао је председник српских привредника КиМ Радош Петровић на протестном скупу у Косовској Митровици, 12. децембра.

Наставак прочитајте у броју 3125.