УОЧИ СЕЗОНЕ ГОДИШЊИХ ОДМОРА
Ковид пасош, наша будућност?

Колико савремене цивилизацијске тековине, попут демократије, слободе кретања, људских права и једнакости, могу бити крхке, показује нам и доказује, ево већ годину дана једна сићушна, опасна, али врло отпорна „круница“, која је из основа променила живот на нашој планети у 21. веку. Због пандемије, која не посустаје, државе су затвориле своје границе, поједине су унутар себе затвориле градове или кантоне, путовања су постала готово „немогућа мисија“, и све у шта смо некада веровали да се „подразумева“ те да је део човекове слободе одлучивања, кретања или деловања – доведено је под знак питања.

И европски званичници су се на недавно одржаној онлајн седници сложили о увођењу такозваних „ковид пасоша“, који су месецима пре тога били предмет жестоких расправа и сукоба мишљења.

„Већина земаља чланица сагласна је да ће нам убудуће бити потребна дигитална потврда о вакцинацији“, рекла је Ангела Меркел на конференцији за новинаре после онлајн самита лидера Европске уније.

Немачка јавност је, иначе, врло подељена кад је реч о имунизацији уопште, а поготово о томе да ли вакцина треба да обезбеди одређене „привилегије“ или не. А ти бенефити не односе се само на могућност путовања, већ, како се полузванично шушка па чак понегде и отворено најављује – „вакцина статус“ може бити услов за одлазак у ресторане, теретане, на конференције, културне манифестације и друге догађаје.

Било како било, део грађана Немачке подржава увођење „ковид пасоша“, јер се надају да ће им то омогућити да путују, летују и празнују као раније, широм Европе, па и света. Други, пак, мисле да се на овај начин дискриминација уводи на мала врата, посебно ако се има у виду да вакцина још увек нема довољно, те да је не могу примити сви који желе, а то су углавном млађе особе, јер старији имају предност приликом имунизације. Чак се и немачки Савет за етику изјаснио против ових „здравствених пасоша“ јер, како су навели, наука још није доказала да вакцинисане особе нису и заразне за друге.

У Немачкој је иначе, већ месецима „лок-даун“, ограничено је кретање између појединих области, не ради ништа друго осим прехрамбених маркета, бензинских пумпи и апотека, али су они „најстраснији“ светски путници пронашли начин да новогодишње и божићне празнике проведу ван куће. Чак 30.000 Немаца је отпутовало и то – на Балеарска острва.

 

Пише Сања Лазаревић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању