НЕЕСКПЛОДИРАНЕ БОМБЕ ПО СРБИЈИ
Крмача у Морави

Свако мало па у Србији осване вест како је неко наишао на бомбу. Понајвише је оних из Другог светског рата. Бацали су бомбе непријатељи, али су, чини се, у ништа мањем броју чинили то и савезници. Свако ко је у тим годинама дигао авион, усмерио га је на Србију. Није једино НАТО. Није га тада било. Али, ни они нису пропустили прилику када им се указала. Засули су 1999. године СР Југославију чиме су стигли. И “дозвољеним” и забрањеним бомбама. Па је тако Србија, како неко рече, постала право минско поље. Да, додуше ретко, се налети и на гранате из Првог светског рата. Упућени кажу да је 2018, приликом изградње шопинг центра “Ада Мол” радник наишао на гранату из Великог рата испаљену из чувене “Дебеле Берте” током бомбардовања Београда 1915.

И зато се нико одавно не чуди откуд толико неексплодираних бомби. Није се нико узбудио ни недавно када су на градилишту, на београдском Бановом брду, радници наишли на бомбу тешку безмало 250 килограма. Јесу се, додуше, узбудили станари околних зграда када је процурела вест да бомба има два упаљача, да је осетљива, те да ће највероватније да приликом транспорта тај део насеља можда да буде евакуисан.Све је прошло како ваља, наши стручњаци су је безбедно извадили и уништили на терену одређеном за то у Делиблатској пешчари.

Колико бомби крије београдско подземље, не може ни да се претпостави. Када је почео да се гради “Београд на води” запослени у Центру за разминирање су рекли да је то простор где је за очекивати велики број бомби и пројектила из Првог и Другог светског рата. Реч је о подручју око Железничке станице, Карађорђеве улице према Сави, као и деловима око мостова. Све су то бомбама и гранатама засули Немци када су 1941. напали Београд са више од 500 авиона који су на престоницу изручили око 500 тона бомби. Онда су за коју годину стигли савезници. Њихово бомбардовање градова широм Југославије трајало је од 20. октобра 1943. до 17. септембра 1944. У том периоду само су Београд “посетили” једанаест пута.

Последњих година широм престонице нађено је неколико бомби тешких од педесет килограма па до тоне. Налажене су у земљи, али и води, односно у Сави када је испитиван терен за градњу моста. Припадници Сектора за ванредне ситуације успешно су уклонили бомбу на Чукарици, па су само месец дана касније у Булевару Зорана Ђинђића у два дана уклонили две бомбе. Онда су прилико радова запослени у центру града нашли бомбу из Другог рата. Ниједна није наивна, али је ова била под посебним режимом јер је тежила више од тоне и имала пуњење од 620 килограма.  И НАТО нам је оставио доста тога у наслеђе. Једна таква, тешка око 900 килограма, и даље је закопана на Звездари. Док никога не угрожава биће ту. Кад се појави потреба и створе услови, стручњаци ће да ураде свој посао.

Судбину Београда током два рата и касније када је стигао “Милосрдни анђео” поделили су бројни градови широм Србије. У записима који су објављени и доступни пише да су савезници Ниш разарали 15 пута, Београд 11, Краљево шест, Земун и Алибунар четири, Нови Сад три пута. Погађани су и Ћуприја, Лесковац, Смедерево…Разарали су савезници под разним изговорима наше вароши, а један жестоки удар извршили су на Лесковац под изговором да уништавају “велику концентрацију Немаца који се повлаче из Грчке”. Тада је, односно 6. септембра 1944. тачно у подне, 28 бомбардера на варош бацило 69 тона бомби.

И Немци и НАТО су то чинили и зато не чуде вести које из Србије гласе овако: “Двадесет шест мањих и две велике неексплодиране авионске бомбе из Другог светског рата пронађене су на Новом насељу у Новом Саду у близини касарне Мајевица приликом радова на ископавању темеља. То је већ четврти пут у последњих месец дана да екипа криминалистичке технике и противдиверзионе заштите МУП-а на истом месту демонтира старе бомбе, а сигурни су да их у том делу града има још. Само на том потезу у протеклих месец дана пронађено је преко 50 неексплодираних бомби из Другог светског рата”. Са југа Србије вест гласи: “Неексплодиране бомбе пронађене на територији Јабланичког округа током првих шест месеци ове године уништене су на привременом стрелишту у селу Добротин. Уништено је укупно 15 неексплодираних убојних средстава, међу којима су 4 ручне бомбе, 4 минобацачке гранате, 3 артиљеријске гранате и једна чаура БСТ. Према подацима Одсека за управљање ризицима и цивилном заштитом, у току године на подручју Јабланичког округа буде уништено од 40 до 60 неексплодираних убојних средстава”.

Радници ЕПС-а који су у селу Извор код Сврљига копали рупу за бандеру, пронашли су неексплодирану бомбу из Другог светског рата”- гласила је вест из тог краја. И још једна из Источне Србије: “Неексплодирана бомба која је пронађена у каналу Рогоз код Пирота биће уништена на месту „Петлово бојиште“ између Пирота и Бабушнице”. А из Ниша јављају: “Лево од капије на коју се улази у војни део нишког аеродрома, у старом кориту Нишаве, пронађена је касетна бомба. Овај део Ниша био је често засут ракетама, бомбама и касетним бомбама током НАТО агресије 1999. године, а и поред неколико чишћења остаци “жутих убица” се налазе и 21 годину касније”. И још једном Ниш: “Три радника су повређена када је у насељу “Стеван Синђелић” где се граде станови за безбедњаке експлодирала бомба. И још једна са подручја Ниша:  “Док је окопавао двориште поред своје куће у селу Југбогдановцу недалеко од Мерошине, власник пронашао неексплодирану бомбу из Другог светског рата…”

Много је било, и нема сумње биће, оваквих вести. За период од пре осам деценија нема записа где има и каквих неексплодираних направа. А за оно што нам је НАТО урадио пре две деценије има. Мање-више зна се шта су гађали и чиме.

-Неексплодиране бомбе из 1999. године налазе се на 150 локација у Србији, од којих су неке у дубини и од 20 метара- кажу у Центру за разминирање. -Површина на којој се налази муниција обухвата скоро два и по милиона метара квадратних, од чега највише у општинама Сјеница, Тутин, Ужице, Бујановац, Рашка и Ниш.

Центар саопштава и да “од бомбардовања наше земље 1999. године, неексплодиране авионске бомбе-ракете налазе се и у реци Сави и реци Дунав: (Мост Богојево – Ердут, Мост Бачка Паланка – Илок, Нови Сад 1 – узводно од моста Слобода, Нови Сад 2- низводно од железничког моста, Лука Панчево, Далековод Ритопек – Иваново, Мост Смедерево – Ковин, Лука Прахово, Шабац, Обреновац 1 – у близини термоелектране, Обреновац 2 – у близини фабрике Барич)”.

Много још тога на ову тему може да се напише. Остаје још само “крмача” из наслова.  А, та вест гласи овако: “Из корита Западне Мораве, 150 метара узводно од Камиџорског моста, екипа пиротехничара из Управе за цивилну заштиту Сектора за ванредне ситуације, данас покушава да извади авио бомбу заосталу из Другог светског рата, тежине 1030 килограма. Реч је о такозваној „крмачи“, авио бомби америчке производње која по налазу пиротехничара садржи око 530 килограма експлозива. Из корита Западне Мораве, током јула и августа извађене су 22 неексплодиране авио-бомбе, појединачне тежине 2,2 килограма. У акцији, током претходна два дана, извађено је још 106 таквих бомби, које су уништене по захтеваној процедуре”.

Можда мало плаши, али је свакако реална она реченица :”Србија лежи на бомбама”

 

Пише Огњан Радуловић