Звезда ТВ серије „Игра лигње“
ЛИ ЏАНГ-ЏЕ

Он је сасвим необична појава, чак и по мерилима холивудизованог света. Изузетно је висок и елегантан. Наравно – каријеру је почео као фото-модел. Има чак и праву холивудску причу о својим почецима: радио је на каси једног кафића у Гангнаму, најскупљем крају Сеула, главном граду Јужне Кореје. Није му на крај памети падало да буде глумац.

Једног дана је у кафић стигао тамошњи познати модни дизајнер Ха Јонг-Су и запазио енергичног, пријатног и полетног младића за касом. Дизајнер је баш био у проблему: усред снимања за неки магазин, манекен се разболео. Одмах је питао младића за касом који број одеће носи и да ли жели да позира за часопис. Збуњени Ли је рекао да не зна, да је сада за касом, његова смена траје до… Али дискусију је прекинуо власник кафића и дозволио касиру да оде са угледним гостом.

После тог снимања, звали су за још једно, па за још једно и Ли Џанг-Џе је једног дана схватио да је он, заправо, прави модел са пуним радним временом.

Ускоро ће постати и глумац, несигуран у почетку Да би савладао трему, уписао је глумачке студије, а да би наставио везу са светом моде кренуо је на часове унутрашњег дизајна. Ли је постао брзо познат, а захваљујући драми „Град излазећег сунца“ (1999) и права звезда, добитник награде за најбољег младог глумца, главни срцеломац јужнокорејског филма, али и дечко опасних навика: два пута му је полиција узимала возачку дозволу због вишка алкохола у крви или коришћења опијата. Једном је у таквом стању изазвао и удес.

Предодређен за главне улоге сасвим различитих жанрова, од комедије и трилера, до драме, акционих и историјских филмова, Ли Џанг-Џе (50) је данас највећа филмска звезда јужнокорејског филма и телевизије. И успешан бизнисмен који је зарађени новац уложио у фирму за продају некретнина, куповину уметничких предмета и ланац италијанских ресторана у својој домовини „Ил Маре“.

Редитељ ове насилне, крваве и динамичне серије „Игра лигње“ Хванг Донг-Хајук каже да је Лија изабрао да у серији тумачи главног јунака Сеонга Џи-Хуна само да би „уништио његову харизму из дотадашње каријере“! Мада је морао да буде бескрупулозан како би победио у игри на живот и смрт, гледаоци су Сеонга Џи-Хуна ипак заволели због његове топлине и бројних слабости са којима се многи поистовећују. Како је успео да то оствари, питао сам Лија на почетку нашег разговора вођеног у канској фестивалској палати, коме је присуствовао и његов најбољи пријатељ, глумац  Џунг Ву-Санг, који игра главног супарника Лију у филму „Лов“.

 

Пише Срђан Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању