Упијачи негативне енергије

Љубимци као антистрес терапија

 

Пише Јасмина Вујадиновић Цвјетковић

Туфница је била мешанац, али је пленила лепотом своје црно-беле длаке, умиљатошћу и добротом. Када је била у терању, укућани су једва успевали да уђу у своје двориште од навалентних Туфнициних „удварача“. А она, као права лепотица дуго се нећкала, док су се „просци хватали за гушу“ потпуно освојивши простор испред куће, који је попримио карактеристике ринга. На крају, најлепша куца у крају је, нормално, одабрала највећег „мангупа на четири ноге“. Када се окуцила, штенци су поклоњени комшијама, док су Туфницини власници задржали само Пахуљицу, која је била њена слика и прилика. Недуго затим је радости дошао крај, јер је газда преминуо и рођаци су морали да их удоме у другом граду. Људи и данас причају да се Туфница са Пахуљицом, после неколико месеци, из далека вратила до свог некадашњег станишта, и шћућурила поред капије очекујући да се појави њен газда. Њена туга је била толико велика да је одбијала и храну и воду.

Има доста оваквих прича из стварног живота које говоре о необичној повезаности људи и кућних љубимаца. Такве везе су заиста посебне, а љубав која се развије нема границе и „подиже нас“ из веома тешких ситуација. Ништа нам није тешко да урадимо за наше љубимце а њихова радост када нас угледају лечи и најдепресивније људе. Колико пута су психолози својим пацијентима који су изгубили драгу, блиску особу саветовали да удоми или купи куцу или мацу? Сви животно тешки периоди су много лакши уз некога према коме осећамо безусловну љубав и са ким делимо емоције. Јер, и наши четвороножни пријатељи осећају све тешке животне ситуације у којима се ми налазимо.

Непредвидива и хаотична 2020. година која нам је донела светску пандемију подједнако лоше је утицала на сав живи свет. У којој мери су пси и мачке погођени епидемијом ковид-19, зашто се и код њих јављају многи проблеми, односно колико осећају новонасталу промену и велики стрес у животу људи, питали смо др Дуњу Ковач, докторку ветеринарске медицине и бихејвиористу, специјализовану за лечење поремећаја у понашању паса и мачака.

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању