Награђени злочин – НАТО агресија и Мартовски погром
ЉУДИ И ДОГАЂАЈИ

Поводом 25 година од НАТО бомбардовања (1999) и 20 година од Мартовског погрома (2004) у Матици Српској у Новом Саду отворена је   изложба фотографија „Погром 17. март 2004 – Награђени злочин“ и одржано предавање, у организацији Косовскометохијског и Омладинског одбора.

Ваздушни напади НАТО-а на СРЈ, извршени без одобрења Савета безбедности УН, трајали су од 24. марта до 10. јуна 1999. НАТО бомбардовање довело је до смрти више од 2.500 људи, укључујући 87 деце, а процењена материјална штета је сто милијарди долара.

Како је у каталогу изложбе написао мр Живојин Ракочевић, погром на Косову је почео 17. марта 2004. и, „по размерама и последицама, спада у ред највећих мирнодопских злочина у новијој европској историји. Ни један једини сегмент живота косовских Срба, Рома, Горанаца и Ашкалија није остао нетакнут, ширина тог ударца фатално је погодила све: од простих земљорадника до најважнијих фресака српског и европског средњег века. Довео је до промене политичког статуса, елиминације урбаности, онемогућавања повратка расељених, уништавања књига, библиотека, градских средина, нематеријалне баштине, гробаља, убијања животиња и прихватања туђе етничке слободе. Никада у својој историји Српска православна црква за тако кратко време није претрпела тежи ударац. Погром је обележио страхом животе 120.000 Срба, Горанаца, Рома, Ашкалија и претворио се у једну од оних фаталних прекретница наше историје од којих се понекад рачуна време. Њиме је довршен процес гетоизације и деурбанизације Срба. Страх је постао начин живота, а трпљење и чекање слободе једини могући модел опстанка. Србима у свету и региону је вратио свест о Косову као месту страдања и, у великој мери, пољуљао веру у европске вредности.“

 

Приредила Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању