Уговор између СПЦ и Црне Горе
ЉУДИ И ДОГАЂАЈИ

У Вили Горица у Подгорици потписан је Темељни уговор између Српске православне цркве (СПЦ) и Црне Горе, а потписали су га патријарх српски Порфирије и црногорски премијер Дритан Абазовић.

Абазовић је изјавио да му је част и задовољство што је  потписивањем Темељног уговора са СПЦ на леп и достојанствен начин доведен до краја процес који је, како је казао, предуго трајао.

– Идеја да се потпише уговор са СПЦ је стара идеја, жао ми је што се није реализовала у претходном периоду. Влада је одлучна да свим верским заједницама да потпуно идентична права. Срећни смо и задовољни ако смо томе данас допринели – рекао је Абазовић.

Патријарх српски Порфирије изјавио је да је Темељни уговор нешто што је било потребно и држави Црној Гори и СПЦ у Црној Гори, додајући да се подразумева да СПЦ у било којој држави да се налази и да има црквену јурисдикцију поштује устав сваке државе и законе сваке државе.

– Отуда мислим да је веома важно да и Ви поштујући Устав и законе државе Црне Горе, а и ми поштујући Устав и законе Црне Горе нисмо хтели ништа више од било ког грађанина Црне Горе везано за тему вере, нити смо имали амбиције да постигнемо било шта више од било које друге верске заједнице. Али, наравно, логично је и нормално да нам није било драго да прихватимо и било шта мање од тога – истакао је патријарх Порфирије.

Како је рекао патријарх,  СПЦ ће се , ако постоје проблеми када је реч о другим верским заједницама, увек раме уз раме бори за права те верске заједнице, да буду у истој мери испоштована као и права која очекује за себе.

 

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању