ИМА ЛИ ЖРТВА ПРАВО НА САМООДБРАНУ?
Лопов тражи одштету

Ноћ је била када се у продавници Хранислава Димитријевића, из села Прогорелице, код Краљева огласио аларм. Буновни власник радње узео је пиштољ и пошао да види шта се догађа. Када се приближио продавници, видео је двојицу лопова како излазе из обијене радње.

– Један је одмах побегао, а овај други што је у наручју носио украдене цигарете снажно ме је одгурнуо – присећа се Хранислав. – Пао сам на земљу, а лопов је кренуо да ме удари ногом. Страхујући за свој живот, тада сам испалио два хица из пиштоља. Један га је промашио, други погодио.

Хици су узбунили крај. Како је Хранислав сведочио, убрзо су стигла његова два сина, па потом полиција и Хитна помоћ.

– Рањени лопов је понављао да сам у њега пуцао из чиста мира и да он није ништа украо, иако су сви докази, па и сведоци говорили супротно – сећа се Хранислав. – На себи је имао обучене чак четири тренерке, а крвавих трагова није било.

Било је то априла 2016. године. Од тада почиње ход по мукама домаћина Хранислава, који траје, а сва је прилика, и трајаће.

– Шокирао сам се кад је судија на почетку рекао да не постоји ниједан доказ да је тај провалник био у мојој продавници – прича Хранислав. –Цео случај је кренуо на ту страну као да сам ја трчао за њим и пуцао. Срећом, балистичар је био поштен и лепо је објаснио да сам пуцао из лежећег положаја, што се види по узлазној путањи метка.

Пет пута је Хранислав излазио пред судију да би на крају био осуђен на годину дана кућног затвора. Тужилац је тражио три године робије. Прихватио је Хранислав казну, одслужио, али ни слутио није да ту није крај случаја. И мукама.

– Стигла ми је тужба од рањеног лопова, а суд му је по кратком поступку доделио одштету која превазилази вредност и моје продавнице и магацина – објашњава. – Пазите, 400.000 динара морам да му платим за претрпљени страх, још 600.000 за душевни бол и чак милион динара за телесно оштећење! Одслужио сам тих годину дана, адвокатима сам укупно платио 11,5 хиљада евра и, ево, сада морам да платим и одштету „оштећеном“.

Добро би „легле“ оштећеном те паре кад изађе из затвора, кажу упућени у ову причу. Тренутно служи казну, за једно од четрдесет кривичних дела колико је починио.

 

Пише Огњан Радуловић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању