Чаушеску је за све крив
МЕДВЕДИ ТРАНСИЛВАНИЈЕ

Ниједна европска земља нема толико мрких медведа као Румунија. Процењује се да их је око шест хиљада, а највише у области Трансилванија где често долази до опасних сусрета са људима. У емисији канала „Виасат Нејчер“ која се приказује премијерно 15. априла у осам увече пратимо путешествије мечке са три младунца у тренутку док напушта сигурно скровиште карпатских шума и постаје „проблематични медвед“ за људске насеобине. Њихова драматична судбина баца светло на све изазове односа и суживота човека и медведа и поставља питање – има ли заједнички суживот будућност?

У планинском масиву Карпата медведи су раштркани на великом простору и њихово присуство се не осећа превише. Међутим, проблем праве илегалне сече шуме које уништавају и станиште медведа и могућност да се сами сналазе за храну. Због тога све чешће медведи у потрази за храном долазе у села где нападају стоку па и људе.

Велики број медведа у Румунији последица је вишедеценијске владавине диктатора Николае Чаушескуа који је апсолутно владао целом земљом па и шумама Румуније. Основао је станице за исхрану медведа у које су довлачене лешине стоке. Он је и забранио лов на медведе законом, чије укидање је тек пре неку годину Парламент ставио на дневни ред , али до тога још није дошло. Чаушеску се није руководио љубављу према животињама већ страшћу са којом их је ловио. Само он и истакнути чланови Комунистичке партије имали су право да лове медведе. Последица је да је Румунија данас станиште половине европских  мрких медведа.

Данас, ти медведи не само да нападају стоку у селима у која улазе, већ су на удару и туристи који несмотрено зађу у шуме Карпата. Пастири воде своје овце на саме врхове планина како би сачували своја стада.

Истовремено, Румуни воле медведе, они су маскота и тема тамошњих зимских карневала и древне обредне игре урсул. Циљ плеса је да се земљишту подари плодност и да се оно прочисти, да се из њега отерају зли духови и срдачно дочека нова година. Тај древни култ медведа остао је дубоко укорењен у шумама Трансилваније, истим оним одакле је владао и гроф Дракула. У тим процесијама медвед представља симбол поновног рођења. На тај начин локално становништво и зарађује добре паре од туризма и експедиција који се организују на тему посматрања медведа. Прави румунски сафари.

Ипак, није све тако идилично, бар за медведе. Они који праве невоље, бивају ухваћени и послати у резерват за медведе који већ постају тесни јер све више јединки завршава у њима.

С.Ј.