Мемоари Франша д’ Епареа

Ове године обележава се сто година од завршетка Првог светског рата или Великог рата, како се често назива једно од највећих ратних разарања у историји човечанства.

Септембра, 1918. године почеле су борбе на пробоју Солунског фронта. Српске и савезничке снаге брзо су пробиле фронт под командом генерала Луја Франша д` Епереа. Француска војска је у томе имала значајну улогу. Многи француски војници су положили своје животе, раме уз раме са српским војницима, на Солунском фронту.

Обележавање овог догађаја је прилика да се подсетимо колико су дубоке историјске везе француског и српског народа. Овим поводом издавачка кућа „Прометеј”, из Новог Сада, издала је мемоаре Луја Франша д` Епереа – „Мемоари, Солунски фронт, Србија, Балкан”. Реч је, заправо, о мемоарима Франша д` Епереа који су настали на основу његових дневничких белешки које је он записивао током своје богате војничке каријере. У последњем периоду живота, Франш д` Епере је белешке редиговао, обогатио и, захваљујући помоћи официра који су служили под његовом командом, прекуцао.

Оригинал мемоара је у приватном архиву госпође Клод и Флоријан де Сан Пјер, а микро филм се налази у архиву Историјског одељења Француског министарства одбране у Вансену. Мемоари, ни у целини ни у деловима, до сада никада нису публиковани. Српска читалачка публика, захваљујући дозволи госпође Клод де Сан Пјер, има привилегију да се упозна са мемоарима Франша д` Епереа. Књигу је приредио др Војислав Павловић, директор Балканолошког института Српске академије наука и уметности у Београду. Према његовим речима, то је по важности откриће прве категорије.

Наставак прочитајте у броју 3115.