Парага-невеста од епира

Невеста од већ неколико година мали град на обали Јонског мора једна је од омиљених летњих дестинација не само наших туриста, а разлога за то је много

Лепи градић на обали Јонског мора, или „Невеста од Епира“, како га још зову, још пре наших открили су туристи из Скандинавије и Италије, који га радо посећују и препоручују својим суграђанима. Осим наших, који долазе у већем броју, посећују га и Фанцузи, Енглези. Пријатна клима и топло море и на самом крају сезоне, када су аранжмани најповољнији, обећавају продужетак лета које се календарски већ завршило.

Недавно изграђен ауто-пут којим се од границе до западне обале Грчке стиже за непуна четири сата, са паузом, учинио је и тај део знатно доступнији туристима који путују колима или аутобусом. Парга, иако је на копну, специфичне архитектуре, шарма и разноликости, који јој дају посебност, чине је конкурентном дестинацијом чак и у односу на остала оближња острва. Она подсећа на старе медитеранске градиће са много стрмих уских улица и степеница, смештена у малом заливу окружена шумом, са бујним растињем изузетно пријатног мириса и старим маслињацима.

Смештена је у области Епир у близини острва Крфа, од Солуна је удаљена 375 километара, од луке у Игуменици 47, а од најближег аеродрома у Превези 62 километра. Управо њен положај и близина осталих популарних острва чине да у Парги сваки туриста проналази оно што пожели. Било да је то летовање у мирном заливу на обали мора, одмор у тишини и хладовини оближњих маслињака у вилама по ободу места, уз само море или у центру градића који обећава добар провод и у вечерњим сатима где се уз сиртаки и бузуки заигра и Моравац у популарном ресторану „Бахус“ на самој риви. Гостољубивост према нашим туристима посебно радује и овај одмор чини још пријатнијим. У појединим окалима, када чују да смо из Србије, учиниће и посебан попуст од десет одсто, што је свакако леп гест, а и није безначајно ако идете на учак или вечеру.

У самом месту налазе се три лепе плаже. Две мање, шљунковито-песковите, a онда Псио Крионери, увала са стенама и пријатним хладом током читавог дана, до које води путељак означен за „Голфо таверну“ и лепим видиковцем и кафеом са кога „пуца“ поглед на отворено море. Одмах поред, следећа увала је градска плажа преко пута острва Панагија Богородица, која је заштитница целог краја. До тог најближег острва удаљеног око 200 метара, може допливати сваки пливач и обићи малену цркву која је отворена само за обреде венчања и крштења. На другом делу плаже смештени су бродићи– од рибарских до старих једрењака и већих пловила који свакодневно превозе путнике до удаљеније плаже Саракинико и оближњих острва Паксоса и Антипаксоса, али и до Крфа, по повољним ценама.

На супротној страни Парге – прелепа плажа Валтос, на око два километра од шеталишта, већим делом је пешчана. До ње се стиже преко тврђаве на узвишици која доминира градом. Грађена је XI веку, ради заштите од гусара и Турака. Више пута је рушена и освајана, а унутар зидина некада је било чак 400 кућа. Након уништења, обновили су је Млеци, 1792. године, а остала је неосвојива до 1819. године и напада Али-Паше који је реорганизовао унутрашњост утврђења. Тврђава је била прилично запуштена, али је последњих година делом уређена и може се обићи свакодневно, јер је отворена за посетиоце до касних вечерњих сати. На Валтосу је рај за оне који читав дан могу да проведу на плажи уз водене спортове: сурфовање, популарно веслање на дасци, скијање, летење падобраном…

Наставак прочитајте у броју 3115.