Бисер на Неретви
МОСТАР, ЈЕДАН ЈЕДИНИ

Препознатљив по Старом мосту из 16. века, Мостар је једна од најлепших туристичких дестинација у Босни и Херцеговини. Налази се у срцу Херцеговине, смештен на обалама реке Неретве. Истраживачи кажу да је овај град био насељен још у праисторијском добу, од када почиње да се ствара богата историја града.

Мостар је препознатљив и по Владичанском двору, Католичкој цркви и Фрањевачком самостану, који има богату библиотеку и колекцију слика италијанских мајстора из 16. и 17. века, као и по Карађозбеговој џамији. Одликује га и интересантна архитектура, кафане, дућани, сувенирнице, али и неизбежне севдалинке, незаобилазни кафа и ћевапи… Што сваког туристу покреће да направи низ фотографија шетајући градом и ужива у укусима и мирисима богате гастрономије овог краја.

Када је реч о граду на Неретви, како се Мостар још и назива, не смемо да заборавимо да је ово и родни град познатог српског песника и академика Алексе Шантића, у чију част је Мостар 1969. године установио Награду за књижевност „Алекса Шантић“.

За љубитеље природе, на неколико километара од Мостара, налази се Врело реке Буне, најјачи крашки извор који постоји  на тлу Европе, док се у близини извора налази Дервишка текија. Вода извире из пећине, и представља станиште за поточну пастрмку. Поред тога, препознатљив је и Парк природе Хутово блато, чија лепота се огледа и у томе што је дом за неколико врста биљака, риба и птица. Познато је и по реци Крупи и шест језера, те представља право природно благо и пријатно место за све оне који воле да бораве у природи.

За Стари мост, поменут на почетку наше приче, везује се и такмичење у скоковима са њега, где млади показују храброст и спремност да скокове у воду изводе са заиста велике висине, а све уз подршку радозналих посматрача. Они  који се не одваже да скоче са моста, могу да скокну до неког кафића или ресторана и ту, уз севдалинке и мирис кафе, који боравак у овом граду чине пријатним, осете гостопримство домаћина.

 

Пише Дарија Сворцан

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању