Алпска долина здравља
ОБДАНИЦА У БАД ХОФГАШТЕИНУ

У Бад Хофгаштеин, бањско-рехабилитациони и спортско-туристички центар пошли смо из Беча на температури која је прелазила 30 степени. У аутомобилу нас је хладила клима док смо се добрим ауто-путем приближавали алпским планинама. Негде на половини пута време је почело да се мења тако да нас је пратила, најпре слаба а касније све јача киша, која је повремено прелазила у пљусак. Уснула алпска увала Гаштајн раскриљена на преко 800 метара надморске висине нас је дочекала свежином планинског ваздуха.

Алпска долина Гаштеин се налази у склопу највеће скијашке регије у Аустрији – Ски Амаде, у регији Салцбург. Светски познато алпско скијалиште, излетиште и термо Гестине Тал смештено је у глечерској долини окруженој врховима вишим од 3000 метара.

Цела долина обилује термалним изворима. Бад Хофгаштеин је интернационално признат скијашки и термални туристички центар долине Гаштеин и један од најлепших и најстаријих аустријских одмаралишта. Смештен у најсунчанијем и најширем делу долине, има аутентично градско језгро окружено пешачком зоном са мноштвом продавница и хотела. Удаљен је од Бад Гаштеина 7,5 км. Овај ски центар има добро осмишљену ски понуду и стазе које пролазе кроз дивне шумовите крајолике.

У зимским условима боравак у Бад Хофгаштеин је одличан за рекреативце и искусне скијаше, а добро је опремљен и за почетнике. У понуди има све што је неопходно за прави зимски одмор, почев од одлично опремљених стаза, термалне бање „Алпен Терме“, квалитетног смештаја, ноћног живота. И у летњим месецима спортско-туристички и бањски центар Хофгаштеин пружа изузетне услове за миран опуштајући одмор у природи и рекреацији на многобројним добро уређеним стазама, поред реке и на обронцима планина. За оне који би да окрепе своје здравље у бањским купатилима услови су одлични а здравствени радници посвећени свакој особи да максимално помогну.

Обданица у Хофгаштајну, природној оази кисеоника, озона, четинарског и листопадног растиња, започела је добовањем кишних капи које су  повремено у млазевима чиниле сиву водену завесу. У раним преподневним часовима тмурни облаци су почели да бледе, да се раздвајају и колутају око планинских врхова и увала. Око поднева појавило се сунце, најпре стидљиво а затим све јаче ширило је топле зраке на зелену траву из које су светлуцаве капи и градиле ниску разнобојног природног ђердана. Прозрачан и чист  ваздух измамио је шетаче на уређене стазе поред реке, у коју се сливала муљевита вода са планинских брзака и кварила јој природну зеленкасту боју. Бујно растиње благодетно је деловало на сва наша чула и издашно даривало кисеоник.

У самом центру Бад Хофгаштеина доминира парк здравља који у доњем делу излази на реку. Озелењен је негованом травом и различитим стаблима која бујају на плодном и влажном земљишту. Драгуљи тог осмишљеног и уређеног парка су отворени базен са топлом термалном водом, за посетиоце и бањске госте који је отворен током већег периода у години, фонтана са спомеником оснивачу бањског лечилишта др Вернеру и мање језерце, станиште за патке и водене гњурце који увесељавају посматраче.

 

Текст и фотографије Новица Пешић,

новинар и публициста у пензији

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању