Црни Гуја против електричних возила
МОЗАИК, ЛОНДОН

Глумац Рован Аткинсон (69), којег су прославиле главне улоге у телевизијским серијама „Мистер Бин“ и „Црни Груја“ оптужен је у британском Дому Лордова да је „нарушио“ репутацију електричних возила (ЕВ). До прозивке је дошло током састанка Одборa за животну средину и климатске промене овог парламентарног дома, када је тинк-танк Организација Зелена алијанса изнела своје ставове о главним проблемима с којима се британска Влада суочава у настојању да укине бензинске и дизел аутомобиле до 2035. године.

У свом извештају овај труст мозгова је навео да је ауторски текст који је Аткинсон објавио у „Гардијану“ у јуну прошле године „један од најштетнијих чланака“ по Владин циљ. Истина, заменик главног и одговрног уредника „Гардијана“ Сајмон Еванс је само неколико дана по објављивању Аткинсоновог текста покушао озбиљним аргументима да оповргне неке глумчеве опаске („Аткиноснова највећа грешка је што није препознао да ЕВ већ нуде значајне глобалне предности за животну средину у поређењу са аутомобилима са унутрашњим сагоревањем“, написао је Еванс између осталог), али „нажалост, чињенице никад не досегну исту ширину публике, као изворна лажна тврдња,“ исправно закључује Зелена алијанса.

Па, шта је то Аткинсон написао? У чланку у чијој насловници пише „ Ја волим електрична возила – и врло рано сам их прихватио. Али, све више се осећам превареним“, глумац каже да  су ЕВ  „помало бездушна“ и критикује литијумске батерије које ова возила користе. Први хибридни аутомобил купио је пре 18 година, а пре девет и чисто електрични. Он возачима предлаже да користе исти аутомобил што дуже, а произвођачима да користе синтетичка горива што би елиминисало потребу за ЕВ.

„Све чешће осећам да се наш медени месец са електричним аутомобилима ближи крају, и то није лоша ствар,“ пише глумац и додаје да је пријатељима саветовао да се уздрже од куповине ЕВ, осим ако немају старо дизел возило.

Аткинсон објашњава и зашто се осећа превареним. Каже, да када почнете да се бавите чињеницама, ЕВ не изгледају као панацеа (лек за све болести и за бесконачан живот) за животну средину, како се представљају. Истиче да је проблем са Владиним предлогом у забрани продаје нових аутомобила на бензин од 2030. године у томе што се он у великој мери заснива на закључцима извученим из само једног дела радног века аутомобила: шта излази из издувних цеви.

Наравно, ЕВ немају емисију штетних гасова, што је добродошло, посебно када је реч о квалитету ваздуха у великим градовима. Али, ако погледате ширу слику која укључује производњу аутомобила, ситуација је сасвим другачија. Глумац подсећа да је уочи климатске конференције ЦОП26 у Глазгову 2021. „Волво“ објавио податак да су емисије гасова стаклене баште током производње ЕВ скоро 70 одсто веће него када се производе бензинци. А то је тако, поентира Аткинсон, због литијум-јонских батерија које се сада уграђују у готово сва ЕВ: апсурдно су тешке, потребне су огромне количине енергије да би се направиле, а процењује се да могу да трају нешто дуже од десет година.

 

Приредила Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању