У Гази више нема безбедног скровишта
ДРАМА БЕЗ ПРЕСЕДАНА

У дану, када је већи део западног света прослављао Дан заљубљених, 14. фебруар, купујући нештедимице свакојаке срцолике поклоне и слаткише, у Појасу Газе се наставља драма без преседана, хуманитарна катастрофа цивила, за које више нема безбедног места, чак ни у болницама, којима  недостаје воде, хране, лекова, струје…

Како су саопштили палестински званичници у рату који је почео 7. октобра убијено је најмање 28.576 људи, док је најмање 68.291 особа рањено. Ово, на жалост, није коначни биланс јер су на хиљаде убијених закопани испод срушених зграда у Гази, па се процењује да је број жртава далеко већи.

Такође, Комитет за заштиту новинара је објавио прелиминарну истрагу које показују да је најмање 85 извештача и медијских радника убијено откако је Израел покренуо рат против Газе. “Наша база података неће укључивати све жртве док не испитамо све околности”, речено је у овом саопштењу, али Центар за медије у Гази тврди да је убијено најмање 126 новинара.

Новинари у Гази “суочени су с посебно високим ризицима”, навео је Комитет за заштиту новинара, током “израелског копненог напада, укључујући разорне ваздушне ударе, прекинуте комуникације, несташице хране и свега осталог, и дуготрајне прекиде снабдевања струјом”.

“Дубоко сам узнемирен бројем убијених новинара у овом сукобу. Слобода медија је основни услов да људи знају шта се стварно догађа”, рекао је Генрални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес одговарајући на питање дописника Ал Џезире, чије су колеге недавно тешко рањени, једноме је ампутирана нога, а други је у критичном стању.

Упркос упозорењима из света, израелска војска наставила је интензивне ваздушне ударе на град Рафа, на јужној граници Појаса Газе са Египтом, у којем је око милион и по људи који су побегли из других делова енклаве. Овај град је до сада био једини „пролаз“ за хуманитарну помоћ.

Израел одговара да је тамо последње упориште Хамаса и оптужује западне државе да су „саучесници Хамасове стратегије“.

„Нема више безбедне зоне у Гази где би се евакуисало стотине хиљада људи из Рафе“, рекао је за Би-Би-Си Хишам Мана, портпарол Међународног комитета Црвеног крста.

Пре него што је избио рат Израела и Хамаса у октобру, у Рафи је живело око 250.000 људи, али је сада тамо збијено више од половине целокупног становништва Појаса Газе које броји 2,3 милиона особа.

Многи од расељених живе у импровизованим склоништима или шаторима у лошим условима, без безбедне воде за пиће и хране.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању