Чекајући други силазак Бога
МОЗАИК: НИГЕРИЈА

Ноа Ејбрахам, оснивач Христовог високог повереништва, држи четрдесетак људи у својој цркви у селу Арароми-Угбеси у близини Омјуо-Окее, града у држави Екити, које, како описује, припрема за долазак Исуса Христа. Неки од оних који живе у његовом кампу продали су своје ствари и однели му новац, надајући се да ће им се Исус јавити док бораве код Ејбрахама. Неколико је напустило своје породице јер су одбиле да им се придруже у кампу-цркви.

У неким европским медијима се појавила прича да је своје обећање о магичном, непоновљивом сусрету наплаћивао у стотине хиљада нигеријских наира, а репортер Међународног центра за истраживачко новинарство (ИЦИР), независне и непрофитне новинске агенције са седиштем у нигеријској престоници Абуџи, отишао је на лице места да установи шта се тамо заправо дешава. Њему је пастор рекао да верује да ће се „моћна палата“ спустити са неба и слетети на његову цркву, где ће чланови његове цркве живети вечно са „оним који је њега послао“. Иначе у Нигерији живи око 87 милиона хришћана, што је шеста највећа хришћанска популација на свету.

Због начина на који живе Ејбрахамове присталице у кампу, неки од њих  га оптужују за отмицу. Локални званичници су шокирани због навода да црква вернике држи у заробљеништву. На друштвеним мрежама су се појавиле вести да је Ноа Ејбрахам натерао „кампере“ да припрему за одлазак на небо, свако понаособ, плати по 310.000 наира ( око 750 долара).

Ејбрахамова црква постоји само осам месеци. Пастор каже да је родом из Омјуо-Окее, да је водио цркву у Каби, граду у држави Коги 2009, а потом и у Кадуми, пре него што се вратио у родни град. Тврди да је црква у Омјуо-Оке  једина коју сада има. Репортеру ИЦИР-а је рекао да је наредио рушење цркве у Кадуни, када је његов асистент изјавио да и он полаже право на власништво. Верује да ће се небеско царство ускоро спустити с неба и приземљити  на месту где је његова црква, те је због тога окупио људе из различитих делова Нигерије и припрема их за дочек Свевишњег. Неки од људи у кампу су средњошколци и студенти који су одлучили да се не враћају у школу, већ да чекају други силазак Бога на земљу. Крајем априла у кампу је било 38 људи, укључујићи и десетак малишана и они су са Ејбрахамом већ недељама. Пасторова жена не живи у кампу, али је уз њега, дама за коју тврди да му је ћерка и да му помаже у црквеним пословима.

Бивши члан Ејбрахамове цркве у Кадуни, који се представио као Тоби,  каже да су његова жена и деца боравила у кампу без његовог пристанка. Укључио је полицију из Омјуа-Оке да обезбеди ослобађање своје породице дан пре посете новинара. Његова жена је одбила да изађе након што је у кампу са троје деце живела двадесетак дана. Али, муж је успео да избави децу. Једно од деце похађа приватни универзитет у држави Ондо.

 

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању