Дивља забава у џунгли
МОЗАИК: УГАНДА

Министарство културе Бурундија изразило је незадовољство због оног што описује као „злоупотребу бурундисјког светог бубња“ на четвородневном  музичком фестивалу „Ниеге Ниеге“ који се завршио прошлог понедељка.

Министарство је објавило своју поруку на Твитеру заједно са широко дељеним сликама два мушка извођача који сугестивно плешу са веселим женама у близини бурундијског бубња. Призор је министарство назвао „експлоатацијом“ краљевског бубњарског наслеђа Бурундија, које је Унеско признао за светску културну баштину 2017. године.

„Никада нећемо толерисати било кога ко крши бурундијску културу и обичаје… сваки прекршилац ће бити кривично гоњен и добити казну предвиђену законом“ наводи се у посту.

Ритуално бубњање у Бурундију се изводи током националних или локалних празника и за добродошлицу важним посетиоцима, а каже се да буди духове предака и тера зле духове, наводи Унеско. Бубњари се регрутују из целе земље, од којих су многи потомци чувара светих бубњева.

Ово није први пут да власт Бурундија издаје слична упозорења бубњарима у другим земљама. Као што није ни први пут да фестивал електронске музике „Ниеге Ниеге“ који се одржава на прелепим водопадима Итанда, на обалама реке Нил, изазива контроверзе.

Почетком септембра председник парламента Уганде и неколико посланика запретили су да ће забранити фестивал, тврдећи да је он „плодно тло за сексуални неморал“ и „хомосексуалност“. Ипак, фестивал је одржан. Окупио је 12.000 посетилаца, укључујући пет хиљада страних туриста и, многи учесници кажу, да је претња забраном повећала продају карата.

Посетиоци су страним агенцијама рекли да имају осећај „дивље забаве у џунгли“ и да фестивал пружа „велико олакшање“ после две године изолације због ковид пандемије. Сматрају да су сумње настале због генерацијској јаза између младиих, оних који на њега долазе и угандских политичара, који су углавном старији људи.

Нису сви угандски политичари били против одржавања фестивала: омиљена потпредседница владе Ребека Кадага снимљена је како плеше на обалама Нила. На фестивалу је, на четири бине, свирало и певало више од 150 уметника из целе Африке и Европе, а његово одржавање током парламентарне дебате  подржао је и министар туризма Мартин Магара.

Да би добили дозволу да одрже фестивал, организатори су морали да обезбеде да на њему нема сексуалних оргија, голотиње, вулгарног језика, таквих песама израза или гестова. Приступ млађим од 18 година није био дозвољен. За безбедност је био задужен полицијски комби опремљен сензорским камерама и дроновима на даљинско управљање и завршен је без посла за униформисана лица.

Ниеге ниеге на локалном лугандском језику значи неодољив нагон за  плесом, али има сексуалну конотацију у свахилију, језику који говори већина народа у источној Африци.

Захваљујућу успеху који је имао у Уганди, фестивал би могао да постане глобална манифестација. Пре Итанда водопада, одржан је у Паризу, а следеће дестинација је Камерун.

 

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању