НАТО (не) би бранио Хаваје и Гуам
МОЗАИК, ВАШИНГТОН

НАТО је дочекао свој 75 рођендан са 32 чланице, од којих је последња, Шведска, у овај војни савез примљена 7. марта ове године. Организација Северноатлантског споразума (North Atlantic Treaty Organization) основана је 4. априла 1949. у Вашингтону када су 12 држава (Белгија, Канада, Данска, Француска, Исланд, Италија, Луксембург, Холандија, Норвешка, Португалија, Уједињено Краљевство и Сједињене Америчке Државе) потписале споразум у којем се наводи да ће све потписнице „настојати да промовишу стабилност и благостање у северноатлантској области“ и да ће „ујединити своје напоре за колективну одбрану и очување мира и безбедности“.

Међутим, како открива Си-Ен-Ен, ако би земља која није чланица НАТО-а напала Хаваје, на пример, базу америчке морнарице у Перл Харбору, или седиште Индо-пацифичке команде северозападно од Хонолулуа, чланови овог савеза не би били у обавези да бране овај амерички архипелаг. Јер, у географском и историјском смислу Хаваји, 50. држава Сједињених Америчких Држава (САД) нису покривени НАТО пактом. Осталих 49 држава су под киошобраном ове алијансе.

Чак ни већина од око милион и по становника Хаваја нема појма да њихова држава технички није у НАТО-у. Квака је у називу организације, у оном Северноатлантска. Хаваји су у Тихом океану и, за разлику, на пример, од Калифорније, Колорада или Аљаске, нису део континенталног дела САД који својим источним обалама излази на северни део Атлантског океана.

Изузетак је наведен у Вашингтонском уговору, документу којим је основан НАТО, десет година пре него што су Хаваји постали део САД.

Док члан пет Уговора предвиђа колективну самоодбрану у случају војног напада на било коју државу чланицу, члан шест ограничава географски обим интервенције. „Сматра се да оружани напад на једну или више чланица укључује оружани напад на територију било које од чланица у Европи или Северној Америци“, каже члан шест и додаје да све острвске територије морају да буду у северном Атлантику.

Портпарол америчког Стејт Департмента потврдио је да Хаваји нису обухваћени чланом пет, али је рекао да би члан четири, који каже да ће се чланице консултовати када су угрожени „територијални интегритет, политичка независност или безбедност“ било које чланице, требало да покрива сваку ситуацију која би могла да таргетира 50. државу САД. Портпарол је такође рекао да било који амандман на уговор који укључује Хаваје вероватно не би добио консензус јер и друге чланице имају територије изван граница које наводи члан пет.

На пример, НАТО се није придружио рату Велике Британије, дела Уједињеног Краљевства, с Аргентином 1982. након што је аргентиска војска извршила инвазију на Фокландска острва, спорну британску територију у јужном Атлантику.

 

Приредила Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању