Трагом руске уметности
МУЗЕЈ У СМЕДЕРЕВУ

Изложба је настала као плод трогодишњег пројекта „Руска уметност у смедеревском музеју: конзервација и рестаурација слика и икона“, који је у периоду између 2019. и 2021. године финансирало Министарство културе и информисања Републике Србије. Пројектом је било обухваћено шеснаест дела. Паралелно, буџетским средствима Града Смедерева, обављена је конзервација и рестаурација девет икона. У Одељењу за конзервацију Народне библиотеке Србије у Београду конзервирана је једна икона на папиру.Укупно је изложено тридесет и три дела.

Иницијални циљ пројекта, да се обнове и заштите најугроженија дела руских уметника, прерастао је у изложбену поставку која сведочи о руско-српским уметничким везама, о деловању руских уметника у Смедереву, улози и значају који су имали у урбаном и културном развоју града у периоду између светских ратова, уједно сведочећи о формирању музејске збирке, као рефлексног одраза бројних идентитета града.

Важан део изложбе чине дела руских сликара и иконописаца која потичу из приватне предратне колекције уметничких дела Милана Јовановића Стојимировића, која се налази у саставу Музеја у Смедереву од дана његовог оснивања. Музејским аквизицијама, поклонима и откупима, колекција са делима руских уметника значајно се увећавала.

 

Текст Гордан Горуновић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању