У селу Поточић, надомак Прокупља, откривен је велелепни споменик
На црвеном граниту четири симбола

Поточић, мало место у прокупачкој општини добило је споменик, дело академског вајара Чедомира Ристића. Недавно су га свечано открили генерал-потпуковник Милосав Симовић, генерал-мајор у пензији Видосав Ковачевић, заменик градоначелника Прокупља Дејан Тонић, заменик председника Месне заједнице Поточић Андрија Микић и иницијатор за подизање тог меморијала и ктитор Ратомир Тимотијевић Тим.

На обелиску је уклесано 119 имена мештана који су положили своје животе на олтар отаџбине или су интернирани у Бугарску и Немачку, бранећи право на слободан живот. Дакле, од балканских ратова, преко Првог светског и Другог светског рата до ратова вођених деведесетих година, укључујући и одбрану од агресије НАТО-а, споменик ширине пет и висине пет метара, вероватно је јединствен меморијал на територији Србије. На црвеном граниту који симболизује крв проливену за слободу земље, уклесани су грб Краљевине Југославије, српска рамонда, звезда петокрака и часни крст. При врху обелиска је и икона Светог Јована, која говори о најчешћој слави Поточићана.

На Спомен-чесму коју је 1938. године подигао Војислав Милојевић, деда по мајци ктитора, који је тада био народни посланик у Скупштини Моравске бановине, надграђен је велелепни меморијал, чијем откривању су присуствовали безмало сви мештани. Чесма, због немарности мештана, својевремено је пресахла и није била у употреби готово пет деценија. Заслугом Ратомира Тимотијевића Тима, пронађено је место где је из цеви дуге више од једног километра вода понирала у амбис, па сада мештани по воду за пиће не морају више да одлазе у суседно село.

Заменик градоначелника Прокупља Дејан Тонић, видно узбуђен доброчинством ктитора споменика, казао је:

–Велика је част бити овде, међу житељима села Поточић који чувају славно име и дело својих предака. Овај дан симболизује бескрајно родољубље, храброст и јунаштво, решеност на сопствену жртву зарад слободе домовине и народа.

Председник СУБНОРА Србије Видосав Ковачевић је у први план ставио патриотизам српског народа.

 

Текст и фотографије Звонимир ПЕШИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању