Добитнице награде „Душица Спасић“
НАЈБОЉЕ МЕДИЦИНСКЕ СЕСТРЕ

Удружење медицинских сестара и техничара Универзитетског клиничког центра Србије „Сестринство“ и ове године је доделило награде  најбољим медицинским сестрама. Признање, које се, у сарадњи са „Вивом“ додељује већ деветнаести пут носи име младе медицинске сестре Душице Спасић која је негујући болесника Латифа Мумџића оболела од најтежег клиничког облика вариоле вере – purpura variolosa. Није успела да се избори са опаком болешћу и умрла је 23. марта 1972. са само 23 године, а након Душице, од великих богиња умрла је и Милка Ђурашић, медицинска сестра која је у Чачку, такође неговала Мумџића. Душица и Милка су биле једине жртве вариоле из редова здравствених радника, од шест колико их је укупно оболело, три лекара и три медицинске сестре.

На пожртвованост Душице Спасић нас и данас подсећа улица са њеним именом у Реснику и биста која се налази у холу Клинике за болести дигестивног система – Прва хируршка клиника, где сваке године удружење „Сестринство“ пре проглашења најбољих медицинских сестара полаже венце и цвеће. Од 2005. године, Удружење „Сестринство“ и наш магазин „Вива“ установили су награду која носи њено име и којом се похваљује рад медицинских сестара према утврђеним критеријумима који подразумевају: најмање десет година непрекидног рада уз болеснике на пословима здравствене неге, на интензивној, полуинтензивној и другој врсти неге, стручности и професиналног односа у раду, емпатијског и хуманог односа према болеснику и члановима породице, креативнсти и добре интерперсоналне комуникације, способности за рад у тиму, поштовања аутономије људских права и достојанства човека.

Годишње се додељују две награде: једна сестри запосленој у здравственим установама Републике Србије, а друга запосленој у Универзотетском клиничком центру Србије, које су уручиле представнице Удружења  „Сестринство“ рекавши: „Награда коју смо установили биће и надаље израз сећања на Душицу Спасић и на све оне здравствене раднике који су се смело борили са великим богињама. Надамо се да смо овом наградом уздигли часни лик ове пожртвоване и хумане младе жене, и професије у целини”.

На свечаности поводом доделе награда, у амфитетару Интерне А клинике, овогодишњи узори професије и добитнице статуете „Душица Спасић” су медицинске сестре Данијела Грујић и Драгана Богданов.
Награда на нивоу Републике Србије припала је Данијели Грујић, која је рођена 1972. године у Приштини, после завршене средње медицинске школе запослила се у Дому здравља у Урошевцу у Хитној медицинској помоћи, а од 2004. године ради у Дому здравља Здравственог центра Аранђеловац у Медицини рада, и по потреби у Служби хитне медицинске помоћи. Затим прелази у Општу болницу Здравственог центра Аранђеловац на одељење опште хирургије где и сада ради као сменски техничар.

Друга добитница награде на нивоу Универзитетског клиничког центра је Драгана Богданов, рођена 1968. године у Београду. Завршила је средњу Медицинску школу на Звездари и прва искуства почела да стиче на ОРЛ Клиници Градске болнице Завездара где је радила у јединици полуинтензивне неге. На Клиници за урологију УКЦС радила је од 2000. године у јединици полуинтензивне неге као сменска сестра, а од 2020. до данас на одељењу опште неге као сменска сестра.

 

Текст и фотографије Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању