Српски тим победио на екстремно тешкој стази
ТРКА НА КРАЈУ СВЕТУ

Документарни филм „Трка на крају света” у режији Галеба Никачевића премијерно је приказан у оквиру програма 71. Мартовског фестивала и публици је донео узбудљиву причу о тркачкој екипи из Србије, која је освојила прво место у 500 км штафетној трци у суровој пустињи Атакама.

Крајем новембра 2023. године тркачка екипа из Србије BURT (Belgrade Urban Running Team) учествовала је у TSP-u (The Speed Project), 500 км дугој штафетној трци у Атаками у Чилеу, најсувљој пустињии на свету, дубоко у Андима, Истрчала је ову трасу за мање од 35 сати, освојила прво место и оборила рекорд ове сурове стазе. Тај део се назива и ‘Рута дел фин дел мундо’ (Пут на крају света) и најјужнија је тачка Латинске Америке. Поред надморске висине до 3400 метара, карактеристичан је по температурним разликама од преко 30 степени у току дана, ветровима, обиљем песка и прашине. Агеласт продукција је пратила учеснике у овом највећем изазову до сада – како за тркаче, физички и ментално, тако и за саму продукцију.

Резултат тога је филм „Трка на крају света”. BURT је део Bridge The Gap покрета и „адидас“ Runnersa, па су повезани са доста тимова из ових глобалних тркачких заједница. Ипак, TSP, поред тога што је тако екстремна и ексклузивна трка, јединствена је и по томе их приближава и људима који трче ван конвенционалних група, али и оних неконвенционалних, који би се окупили само за ову прилику. Да би се пријавили, тимови морају да попуне пријаву са питањима о претходним искуствима на сличним пројектима, плановима и логистици за трчање.

Припреме су почеле у априлу, а снимања филма у августу 2023. године. Месец дана након повратка из Чилеа, изашао је филм „Трка  на крају свету“, а колико је ова авантура била узбудљива и напорна сведоче фотографије које доносимо.

 

Фотографије Агеласт продукција

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању