Нестану ли пчеле нестаће и човек

Једини су инсект који човеку даје корисне производе: мед, млеч и полен, али што је још важније пчеле обављају 90 одсто опрашивања свих нама потребних биљака. Ако оне нестану са планете, човек ће преживети само још четири године. Ипак, употребом отровних пестицида и сејањем ГМО хране, чинимо све да их уништимо и онеспособимо

Слике масовног помора пчела у Србији које су се у јуну појавиле на друштвеним мрежама, узнемириле су јавност, али у медијима ова информација није наишла на адекватан одјек. Већина лаика, наиме, сматра да је еколошки недопустиво да пчелињи ројеви тако масовно страдају, али да је то превасходно брига пчелара те да ће они једини и претрпети штету од ове пошасти. Истина је, међутим, да су нам пчеле на планети потребне колико и ваздух који дишемо и вода коју пијемо, те да је њихово драматично изумирање – које је почетком овог века примећено најпре у Америци – заправо аларм за читаво човечанство, јер ако нестане пчела, нестаће и нас. Алберт Ајнштајн је тврдио да би од тренутка нестанка пчела, и људима остало још само четири године живота! На Земљи, наиме, расте око 250.000 биљака цветница, које без опрашивања не би опстале, а њихово опрашивање врше инсекти (само 10 одсто се опраши ветром) и то превасходно пчеле – чак 90 одсто!

Пет милиона година те вредне и паметне радилице функционишу по истом, нама недокучивом систему организације, навигације и координације, стварајући притом тако вредне и драгоцене продукте: мед, млеч, полен… Пчела је једини инсект који производи нешто за човека корисно, јестиво и здраво. И онда, у 21. веку управо човек својом бахатошћу, надменошћу и неутаживом жељом за зарадом почиње да производи и употребљава материје које су отровне и смртоносне за пчеле.

Наставак можете прочитати у броју 3107.