ЗАВРШЕН 14. КУСТЕНДОРФ
Од отпора не одустајемо

Четрнаести Међународни фестивал Кустендорф завршен је доделом награда најбољим филмовима такмичарског програма (такмичила су се 22 остварења).Чланови жирија: Мики Манојловић, Аличе Рорвахер, Бруно Таријер и Мишел Аматје, одлучили су једногласно да награду Златно јаје добију два филма: „Пресуда у случају К.“, редитеља Узгира Анила, из Аустрије, и филм „Право по рођењу“, редитељке Инбар Хореш, из Израела. Сребрно јаје добио је филм Киша, редитеља Пјотра Милчарека, из Пољске. Бронзано јаје освојио је филм „Конзумирати савремено“, редитељке Ане Алексовске, из Северне Македоније. Награду „Винко Филач“ за најбољу камеру добио је Сезар Столецки за филм „Доме, слатки доме“, који је режирала Агата Пушч, из Пољске. Жири је одлучио да ове године додели и Cпецијалну награду филму „У чамцу“, редитеља Бајзака Маматалијева, из Киргистана.

Последњег фестивалског дана, у оквиру програма „Савремене тенденције“, били су приказани филмови: „Каменоломац“ редитељског двојца који чине Ђанлука и Масимилијано Де Серио, као и последњи филм прослављеног редитеља Ким Ки Дука „Растварање“. Филмове су, као и претходна три дана, пратили разговори Емира Кустурице са ауторима.

„Пре неколико година смо прочитали у новинама да је једна Италијанка умрла на пољу током радног времена. Власник поседа ју је експлоатисао. И та чињеница нас је, нажалост, подсетила на нашу личну, породичну причу која се догодила пре 17 година, када је наша бака умрла на истом простору и у истим животним условима, као радник на њиви, тако да смо покушали да почнемо са том идејом, као да се време није променило током свих ових година“, рекла су браћа Де Серио. „Намера нам није била да створимо нешто што би могло бити забавног карактера, већ да то буде уско повезано са нашим коренима, али и са нашим срцима. У исто време, то је била етичка ствар“.

Четрнаести Кустендорф трајао је од 22. до 25. јануара и први пут био је одржан на дигиталној платформи. На отварању је приказан рођендански омаж холивудској диви Феј Данавеј, која је играла у Емировом америчком филму „Аризона дрим“, као и Кустуричино документарно остварење Јунаци нашег времена.

У оквиру програма „Савремене тенденције“ приказан је и филм „Венди“, редитеља Бена Зејтлина, након кога је следио разговор Емира Кустурице са редитељем. Рекавши да је гледање филма било невероватно путовање, Емир је поручио Бену да ће овај филм остати јако дуго, не само у сећању већ и у историји и занимало га је шта је био главни извор инспирације за причу. „Све је потекло од мене и моје сестре, са којом сам урадио овај филм. Ми смо читавог живота чекали Петра Пана, мислили смо да ће се једног дана појавити и одвести нас, али никада није дошао, тако да је то био наш начин да одемо и пронађемо га. И да покушамо да проживимо ову причу најближе што можемо ономе о чему смо читавог детињства заједно маштали“ – рекао је Бен Зејтлин.

 

Пише С. ЈОКАНОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању