Канцери главе и врата
ОНКОЛОГИЈА

Ако редовно пијете алкохол, ако сте пушач, мушкарац у годинама, много је већа вероватноћа да ћете оболети од неке врсте карцинома врата или главе. Особе инфициране хуманим папилома вирусом (ХПВ) такође спадају у посебно угрожене.

Статистике кажу да се на годишњем нивоу, нажалост, региструје чак пола милиона новооболелих пацијената од канцера главе и врата а да су у 90 одсто случајева у питању карциноми планоцелуларног типа. О каквим је карциномима реч, разговарали смо са др Владимиром Видовићем, онкологом са Института за онкологију Војводине у Сремској Каменици?

– Реч је о карциному сквамозних ћелија главе и врата који се јавља на крајњој површини коже или одређеним ткивима у пределу главе и врата, укључујући грло, уста, синусе и нос. Карцином сквамозних ћелија чини око 90 процената свих карцинома главе и врата.

Када је бол у грлу безазлен и потенцијално пролазан, а када је знак за узбуну?

– Знак за узбуну је када постоји промена боје гласа, дуготрајна промуклост, отежано болно гутање, осећај страног тела у ждрелу, запушеност једне стране носа.

Који све карциноми спадају у карциноме главе и врата? Можете ли нам појединачно рећи мало више о свакоме од њих?

– Што се тиче карцинома главе и врата постоје три главна типа: карцином сквамозних ћелија повезан са ХПВ-ом без пушења као фактора, затим ХПВ повезан карцином сквамозних ћелија са пушењем као фактором и карцином сквамозних ћелија који није повезан са ХПВ-ом без пушења као фактора. Карцином сквамозних ћелија може се појавити у различитим регионима главе и врата, укључујући: карцином сквамозних ћелија грла (орофарингеални), карцином сквамозних ћелија уста (усне дупље), карцином сквамозних ћелија параназалних синуса и носне шупљине, карцином сквамозних ћелија гркљана (ларинкса), назофарингеални (иза носа) сквамозни карцином, хипофарингеални карцином сквамозних ћелија

Који су најчешћи симптоми ове болести? На болове које врсте треба да обратимо посебну пажњу? А у којим случајевима, када болест постоји,  болова уопште нема?

– Најчешћи симптоми који изазивају сумњу да је у питању карцином главе и врата су: промена боје гласа, дуготрајна промуклост, отежано болно гутање, осећај страног тела у ждрелу, запушеност једне стране носа, крварење из носа, запушеност уха, ослабљен слух, двослике, парализа кранијалних нерава, најчешће фацијалиса, појава безболног чвора на врату и штитастој жлезди, појава ранице на кожи, усни, језику, усној дупљи, безболно повећање крајника. Они пацијенти са ХПВ позитиваним карциномом сквамозних ћелија, ће имати крајнике који изгледају мали, али ће им лимфни чворови бити увећани. Могу имати квржицу или масу у врату која је ретко болна. Они са не-ХПВ карциномом сквамозних ћелија могу доживети супротно. Најчешћи симптом је бол. То може бити бол у грлу, устима или уху, бол при гутању или промуклост.

Пише Бранка Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању