Осам векова аутокефалности српске православне цркве

Пре осамсто година, 1219, десила се најважнија прекретница у историји Српске православне цркве када је наша најстарија институција добила аутокефалност. Поводом јубилеја у књижарама се појавило капитално дело „Српска православна црква – осам векова у слици и речи“, чији су аутори др Борис Стојковски, др Валентина Вуковић и Срђан Ерцеган са којима смо разговарали на ову тему.

Можда је овакав увод и непотребан, али није на одмет подсетити у реченици-две шта се десило пре осам векова и зашто многи ту 1219. годину називају прекретницом у историји СПЦ. Те године је, наиме, Сава Немањић отишао у Никеју код васељенског патријарха Манојла Сарантена и византијског цара Теодора Ласкариса да тражи самосталност српске Цркве. Добија одобрење, а он бива рукоположен за првог српског архиепископа. Од тада се српски архиепископ бирао и посвећивао у српској земљи. Када је реч о овако озбиљној теми коју, свакако, прати обиље материјала, а још када се томе дода број векова,  логично је да прво питање ауторима буде колико су дуго радили на књизи. – Нисмо се ми латили неког новог посла, будући да смо сви некако везани за историју Српске цркве и да је то део наше радне биографије – каже професор Стојковски. – Ја сам докторирао на средњовековној црквеној историји, колегиница Валентина је историчарка уметности, која се такође дуго бави историјом Српске цркве, а колега Ерцеган је радио при Цркви, а и данас тесно сарађује са њом. Знамо се одавно, не само због тога што нас посао повезује, већ и приватно, па смо се тако, у разговору дотакли идеје да поводом годишњице урадимо ово капитално дело.
Резултат је пред вама. На 320 страна великог формата у речи и слици дали смо преглед свега најважнијег што се дешавало у тих осам векова.

Nastavak pročitajte u broju 3133.