ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ
Пандемија није прекинула обичај

Домаћини кажу, а њима се верује, да је све било регуларно и да нико није „смањио гас” како би она победила, односно прва допливала до Часног крста. Њено име је Сара Трајковић, има само седам година, и од једанаест учесника крст из Манастира Светог архангела Гаврила нашао се у њеним рукама. Све се догађало на базену у селу Пирковцу, код Сврљига.

Где год се пливало, поштоване су мере због короне. Било је далеко мање учесника него прошле године, а и мање публике. У многим местима се одустало од обичаја, а било је и оних који су средства намењена такмичењу усмерили у хуманитарне сврхе.

У Београду се традиционално пливало на Ади Циганлији (само дванаест учесника) и у Земуну подно Гардоша где су у ледену воду ушле три девојке и три мушкарца.  И у Земуну је, као и селу код Сврљига, прва до крста допливала дама. Деветнаестогодишња Ања Вукајловић, из Панчева, студент је Криминалистичко-полицијског универзитета, а одликована је пригодном статуом Богојављенског пливача, витешким плаштом и медаљом СВЕБОР Савеза Београд са титулом Носилац Богојављенског крста 2021. После пливања је изјавила да је пресрећна што је прва допливала, да је имала малу трему, али да је ни трема ни хладни Дунав нису спречили да стигне до циља.

– Пливање смо организовали скромно, али достојанствено, онако како овај црквено-народни празник налаже. Честитам храбрим девојкама и момцима. Посебно смо поносни на то што у Земуну девојке пливају на Богојављање и побеђују – рекао је председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић.

Пливало се широм Војводине, у централној Србији, на Космету, где је највише учесника и посматрача било на језеру Газиводе. На југу Србије пливање је организовано у пет градова, док су остали одустали. У Прокупљу су организатори, примера ради, уместо пливања намењена средства одвојили и прворођеној беби на овај дан поклонили златник.

И у окружењу је организовано пливање. Млади Требињац Вељко Јовановић први је у хладној Требишњици допливао до крста, а пливало се још у неколико градова у Републици Српској. И у Црној Гори је организовано такмичење, као и у Македонији, али и широм света. Канада, Аустралија, Америка…Традиционално, и ове године се пливало на Флориди. Након литургије и освећења воде у Цркви Светог Симеона Мироточивог у Мајамију, пливање за Часни крст одржано је на плажи у оближњем Хелендеј бичу.

О. Р.