Pariz preko UNESKO-a štiti svoje bistroe

„Pariski bistroi su bili mesta nadahnuća u kojima su se sretali slikari i književnici, radnici i direktori, gde se razgovaralo o politici, religiji, običnom životu, gde se veselilo, jelo i pilo. Međutim, institucija pariskog bistroa danas je ugrožena i u nestajanju“, kaže Alen Fonten, iz Udruženja građana koje traži upisivanje pariskog bistroa u nematerijalnu baštinu pod zaštitom UNESK-a, o čemu će francuska Vlada odlučivati krajem godine. Pre tri decenije, bistro je predstavljao polovinu pariskih restorana i kafana, a danas samo 14 odsto

Pariski bistro briše društvene i etničke razlike, briše svaku selekciju klijenata i nikoga ne isključuje. U pariskom bistrou svako može sa svakim da priča, nezavisno od svog društvenog ili profesionalnog statusa. Pariski bistro nudi tradicionalnu i porodičnu hranu, kao i razna pića po cenama pristupačnim svakom džepu i, pri tome, otvoren je od ranog jutra do večeri. Zato je pariski bistro, već sto pedeset godina, mesto posebnog načina života koji spada u istoriju našeg glavnog grada. Zbog toga smo i formirali Udruženje građana čiji je cilj upisivanje pariskog bistroa u nematerijalnu baštinu pod zaštitom UNESKO-a – kaže Alen Fonten, kuvar i vlasnik pariskog bistroa „Le Mesturet“, nedaleko od pariske Berze.

Udruženje je svoju dokumentaciju predalo Ministarstvu kulture koje će poslednje nedelje decembra odlučiti da li pariski bistro može da postane nematerijalna baština Francuske. U slučaju da se predlog prihvati, sledeća etapa će biti pripremanje dosijea za UNESKO. Udruženje ima brojne podrške, pre svega od An Idalgo, gradonačelnice Pariza, brojnih poslanika, a od nedavno i predsednika Makrona.

Nastavak pročitajte u broju 3123.