ЉУБОМИР БУЛАЈИЋ, ПРОТАГОНИСТА ТВ СЕРИЈЕ „АЛЕКСАНДАР ОД ЈУГОСЛАВИЈЕ“
Плакали су за краљем

У оно време, када је живео, а посебно док је владао, краља Александра Првог можда и нису толико волели. Стекао је много противника, повлачио је контроверзне политичке одлуке, званично је увео диктатуру, брата је послао у боницу за душевно оболеле, од бивших пријатеља направио непријатеље, у заборав однео Србију и Црну Гору да би створио нову државу – Југославију.

Готово читав век касније, изгледа да краља много више воле и имају разумевања за њега, највише због тога што га је својим талентом и шармом оправдао глумац Љубомир Булајић који игра насловну улогу у серији „Александар од Југославије“. Настала у продукцији „Јунајтед Медије“, снимљена по роману Вука Драшковића и у режији Здравка Шотре, серија је привукла пажњу гледалаца.

„Цео град је под билбордима који рекламирају серију и нико ме не препознаје“, смеје се њен главни јунак Љубомир Булајић (32) који је мотором дошао на интервју у редакцију „Илустроване Политике“. Пролазник га пита нешто о мотору, а о улози његовог живота – ништа! Разумљиво – довољни су били бркови и наочаре које као краљ носи у серији па да то физички буде сасвим другачија особа од глумца приватно.

Крунисање Булајића Млађег

Булајићу је рола краља Александра прва главна улога на телевизији, мада је играо запажене ликове у серијама „Непобедиво срце“, „Санта Марија дела Салуте“ и „Шешир професора Косте Вујића“, све три у режији Здравка Шотре са којим је постао близак пријатељ. Главну улогу имао је у одличном трилеру „Аманет“, али то је врста уметничког филма који опчињава и завређује аплаузе, на жалост, не великог броја људи.

Актуелни „краљ“ први пут је крочио у краљевски двор тек када је добио улогу и Здравко Шотра га крунисао. Иако је често возио улицама око дворског комплекса није могао да претпостави колико је то велико имање и „како је дивна природа тамо – добро је да бар тај врт одржавају кад дворови већ пропадају“, каже нам Љубомир.

Признаје нам да је, док није добио улогу, веома мало знао о том периоду наше историје „јер у школи се на буквално две странице уџбеника говори о краљу Петру, регенту Александру, преласку преко Албаније, Солунском фронту, и као кроз маглу је дат тренутак стварања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца“.

– Што се школе тиче, историја је почињала од Другог светског рата – додаје глумац. – Волим историју и свестан сам колико је нисам познавао, али данас сам сигуран да уколико не знамо прошлост, не можемо да градимо будућност.

У међувремену, у садашњости, серија „Александар од Југославије“ изазива опречна мишљења и оцене код гледалаца и историчара. Неко замера текст, неко режију, али сви су сложни да је Булајић одличан Карађорђевић.

 

Пише Срђан ЈОКАНОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању