LJUBOMIR BULAJIĆ, PROTAGONISTA TV SERIJE „ALEKSANDAR OD JUGOSLAVIJE“
Plakali su za kraljem

U ono vreme, kada je živeo, a posebno dok je vladao, kralja Aleksandra Prvog možda i nisu toliko voleli. Stekao je mnogo protivnika, povlačio je kontroverzne političke odluke, zvanično je uveo diktaturu, brata je poslao u bonicu za duševno obolele, od bivših prijatelja napravio neprijatelje, u zaborav odneo Srbiju i Crnu Goru da bi stvorio novu državu – Jugoslaviju.

Gotovo čitav vek kasnije, izgleda da kralja mnogo više vole i imaju razumevanja za njega, najviše zbog toga što ga je svojim talentom i šarmom opravdao glumac Ljubomir Bulajić koji igra naslovnu ulogu u seriji „Aleksandar od Jugoslavije“. Nastala u produkciji „Junajted Medije“, snimljena po romanu Vuka Draškovića i u režiji Zdravka Šotre, serija je privukla pažnju gledalaca.

„Ceo grad je pod bilbordima koji reklamiraju seriju i niko me ne prepoznaje“, smeje se njen glavni junak Ljubomir Bulajić (32) koji je motorom došao na intervju u redakciju „Ilustrovane Politike“. Prolaznik ga pita nešto o motoru, a o ulozi njegovog života – ništa! Razumljivo – dovoljni su bili brkovi i naočare koje kao kralj nosi u seriji pa da to fizički bude sasvim drugačija osoba od glumca privatno.

Krunisanje Bulajića Mlađeg

Bulajiću je rola kralja Aleksandra prva glavna uloga na televiziji, mada je igrao zapažene likove u serijama „Nepobedivo srce“, „Santa Marija dela Salute“ i „Šešir profesora Koste Vujića“, sve tri u režiji Zdravka Šotre sa kojim je postao blizak prijatelj. Glavnu ulogu imao je u odličnom trileru „Amanet“, ali to je vrsta umetničkog filma koji opčinjava i zavređuje aplauze, na žalost, ne velikog broja ljudi.

Aktuelni „kralj“ prvi put je kročio u kraljevski dvor tek kada je dobio ulogu i Zdravko Šotra ga krunisao. Iako je često vozio ulicama oko dvorskog kompleksa nije mogao da pretpostavi koliko je to veliko imanje i „kako je divna priroda tamo – dobro je da bar taj vrt održavaju kad dvorovi već propadaju“, kaže nam Ljubomir.

Priznaje nam da je, dok nije dobio ulogu, veoma malo znao o tom periodu naše istorije „jer u školi se na bukvalno dve stranice udžbenika govori o kralju Petru, regentu Aleksandru, prelasku preko Albanije, Solunskom frontu, i kao kroz maglu je dat trenutak stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca“.

– Što se škole tiče, istorija je počinjala od Drugog svetskog rata – dodaje glumac. – Volim istoriju i svestan sam koliko je nisam poznavao, ali danas sam siguran da ukoliko ne znamo prošlost, ne možemo da gradimo budućnost.

U međuvremenu, u sadašnjosti, serija „Aleksandar od Jugoslavije“ izaziva oprečna mišljenja i ocene kod gledalaca i istoričara. Neko zamera tekst, neko režiju, ali svi su složni da je Bulajić odličan Karađorđević.

 

Piše Srđan JOKANOVIĆ

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju