Вапај за слободом
ПРЕМИЈЕРА ОПЕРЕ „КАРМЕН“

После тачно четврт века Српским народним позориштем поново је последњег дана септембра одјекнула незаборавна арија „Хабанера” обележивши тиме премијеру дугоочекиване Бизеове опере „Кармен”. Више од двеста уметника у хору и оркестру, уз солисте, балет и дечји хор показало је посвећеност, утренираност, као и напредак које је остварило Српско народно позориште и тиме постало реномирана кућа у светским оквирима.

„Кармен” је део такозваног „гвозденог репертоара“ и представља један од стубова репертоара сваке оперске куће, а њена тематика је увек актуелна – борба за слободу. То показује да СНП итекако гласно говори о актуелним друштвеним проблемима, што је и задатак културне институције тог калибра и традиције.

– Наш репертоар свакодневно показује да су оперске теме непролазне – каже управник овог театра Александар Станков. – Ипак, за нас је важно да идемо и корак даље. Стари текстови имају нови живот када се читају у духу времена у ком ми живимо, а ова поставка „Кармен“ је у својој бити тачно таква. Актуелна. Ангажована. Сем тога, изразито је важан технички аспект представе. Део оркестра свирао је на новим инструментима, првим које смо купили након шеснаест година. Представа се игра на сцени „Јован Ђорђевић“, захваљујући обнови технике коју смо урадили на тој сцени. Расписали смо аудицију и формирали Дечји оперски хор, а и редован хор има тридесет нових младих чланова са којима радимо још од премијере „Аиде“. Читав рад на опери Кармен показује заправо филозофију са којом настављамо даље.

Опера „Кармен“, која је музички утемељена на оперетској традицији Жака Офенбаха, препознатљива је по својим музичким темама које су честе на репертоарима широм света, а ову новосадску карактерише не толико сложена структура колико намера оперског ансамбла да, како истиче диригент Александар Којић, директно ослика емоцију путем тонова.

Најстарије позориште у Србији храбро поставља на сцену ово дело стављајући у центар жену, ону по којој опера и носи име. Кармен је жена која верује у судбину, док истовремено узима живот у своје руке. Врелог је темперамента, а хладног срца, уверења да се слободом не тргује, иако је спремна да је скупо плати.

– Кармен смо сви ми – истакла је Јелена Кончар, првакиња Опере овог позоришта, која тумачи јунакињу из наслова представе. – Кармен је онај вапај за слободом у свима нама. Поприлично сам се намучила да је одгонетнем. Она свакако није класична фам фатал. Она не заводи, она привлачи, као магнет, хтела то или не. Привлачи због нечега што носи у себи. Привлачи зато што живи у складу са собом, а тај магнетизам долази само као последица. Она је своја, једна и једина. И због тога је спремна да изгуби живот. Такође, најважније ми је да људи после представе оду кући инспирисани, оплемењени или под неким утиском који ће их терати на преиспитивање. То је наш задатак. Желела бих да гледаоци после наше „Кармен“ размисле о томе шта је то слобода? Ако то постигнемо са овом представом, то је велики успех.

С. Ј.

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању