Низак холестерол
ДОГОДИЛО МИ СЕ

Висок холестерол, који је далеко чешћи здравстени проблем, исто као и низак холестерол, може лоше утицати на здравствено стање. Холестерол се у крви преноси помоћу липопротеина, једињења која се јављају као ХДЛ и ЛДЛ липопротеини. Код здравих особа, око 30 одсто холестерола се у крви преноси путем ХДЛ липопротеина који су велике густине, а који је познат и као добар холестерол јер уклања наслаге са зидова артерија које се враћају у јетру ради прераде, док је ЛДЛ липопротеин мале густине и назива се лош холестерол.

МУШКАРЦИ И ЖЕНЕ – Студије су показале да се за непромењени ниво лошег ЛДЛ холестерола ризик од срчаних обољења повећава чак десет пута када се ниво доброг холестерола смањује. Чак и особе са ниским нивоом лошег ЛДЛ холестерола су донекле изложеније ризику од срчаних обољења ако им је и ниво доброг ХДЛ холестерола низак. Такође, код непромењеног нивоа ХДЛ холестерола, ризик од срчаних обољења се повећава три пута када се ЛДЛ повећава. Тумачење резултата се разликује код жена и мушкараца јер мушкарци имају нижи ниво ХДЛ липопротеина од жена, због чега је и  артериосклероза – болест крвних судова, чешћа код мушкараца него код жена. Пожељне вредности за ХДЛ холестерол су 1,6 mmol/l за оба пола код одраслих, а сматра се да су у ризику мушкарци чији је ниво ХДЛ холестерола нижи од 1,0 mmol/l и жене чији је ниво испод 1,3 mmol/l.

КОЛИЧИНА ДОБРОГ – Познато је да ХДЛ липопротеин високе густине штити од срчаног и можданог удара, али чак и ако је ЛДЛ или лош холестерол на ниском нивоу, када је ХДЛ низак то може да представља здравствени ризик. Истраживачи са Института за истраживање срца из Сиднеја указали су да ризик од срчаног и можданог удара постоји и када је холестерола премало. Количина доброг ХДЛ је важан фактор за спречавање развоја срчаних болести чак и без обзира на ниво лошег холестерола. Показало се да међу пацијентима који су узимали статине, односно лекове за снижавање холестерола, што је већи ниво доброг холестерола, мања је шанса за срчани удар или друге кардиоваскуларне проблеме.

СИМПТОМИ – Стручњаци сматрају да један од симптома ниског холестерола може довести до депресије јер је холестерол важан за здравље и исхрану мозга, као и да може довести до појаве анксиозности, а према резулататима истраживања из 2015. године низак холестерол, како и висок може бити опасан у трудноћи и довести до превременог порођаја. Према истраживањима  америчког националног института за карцином, недијгностикован карцином може да доведе до смањења холестерола, а поред тога, неконтролисане болести попут дијабетеса, предијабетеса, инсулинске резистенције, метаболичког синдрома, гојазности, хипертиреодизма и болести бубрега могу условити повишене вредности холестерола.

 

Приредила Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању