БРАЗИЛ, АЉАСКА
Први пут видели снег

У јужним регијама Бразила последњих дана јула месеца – док је остатак света „горео“ од високих температура, укључујући Европу, Балкан и Србију – пао је снег, а неки мештани су, како кажу, први пут присуствовали таквом призору.

Више од 40 градова у јужној држави Рио Гранде до Сул известило је о леду, а у чак 33 је тог четвртка, 31. јула, снег прекрио пољане, улице, палме, местимично висок и до једног метра. Претходних дана се поларни ваздух пробијао до ове регије, спуштајући температуру испод нуле у градовима и местима на вишој надморској висини.

„Имам 62 године и никада нисам видео снег“, рекао је камионџија Гонсалес Маркес из Камбаре до Сула. „Видети лепоту природе је нешто неописиво“, додао је. Млади, али и старији житељи су истрчали на улице и правили Снешка Белића, грудвали се, хватали рукама крупне пахуље, ни сами не верујући у ову чудну метеоролошку појаву. Ма како лаицима била чудна, ова појава све се чешће догађа у одређеним климатским условима, а посебно у подручјима која се налазе између 900 и 1.900 метара надморске висине, упозоравају стручњаци.

Снег је у Бразил стигао с мање пријатним ветровима од 80 километара на сат у Гоиасу и Мато Гросо до Сулу, што је врло ретко у овим подручјима. Метеоролози су најавили да ледена маса наставља да се креће према метрополи Сао Пауло и пољопривредним окрузима Минас Гераис, познатим по великим фармама шећера, цитруса и кафе, а стручњаци су забринути због могућности да мраз уништи вредне усеве. До сада су Бразилци били само узбуђени због идеје да снег падне на подручјима која су обично окупана сунцем. Радикалне промене временских образаца приписују се климатским дешавањима последњих година. Историјски талас хладноће пролази кроз Бразил са температурама и до минус 10 степени Целзијусових.

У исто време, најсевернију америчку државу Аљаску захватио је топли талас с готово рекордним температурама. У највећем граду Енкориџу забележено је 26 степени Целзијуса. Просечна температура средином јуна у том граду креће се од 16 до 20 степени. У другим деловима Аљаске било је још топлије. У малом месту Талкитна на северу измерено је рекордних 35,5 степени, а близу тог града је незванично забележно 36,6 степени, што је највиша температура икада измерена на Аљасци, од 1969. године.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању