Психологија: претерано осетљиве особе

Сензитивни људи су креативни, поседују способност брзог и лаког учења, емпатични су и брижни, страствени су, воле живот. Али су осетљиви на стимулусе, неповерљивији, стидљиви у интерперсоналним односима и лако се затворе у себе. Брзо могу да осете каква врста односа влада међу неком групом људи, али се због претеране осетљивости, брже и заморе. Најчешће бирају да раде као терапеути, саветници, филозофи, писци, уметници

Емотивно сензитивне особе се разликују још у детињству. Они бурније реагују како на сопствена осећања, тако и на окружење. Та деца мало теже подносе промене као што су полазак у вртић или школу, промену васпитача. Многи аутори кажу да је у питању највероватније урођена црта личности и у популацији их има између 15 и 20 одсто.

Родитељи примећују да им је теже да успавају сензитивну децу, која више плачу и чешће се буде од осталих малишана. При том, њихов развој доста зависи од окружења, а нарочито је битно да породица прихвати њихову сензитивност и помогне им да савладају своју осетљивост. Зато су од стране родитеља веома важни љубав, подршка и разумевање, јер таква деца када одрасту, показују извесне, посебне таленте, каже Гордана Никић, психотерапеут, професор на Универзитету „Сингидунум“ и супервизор РЕБТ психотерапије.

У којој мери околина прихвата сензитивне одрасле особе и како се оне понашају према окружењу, те касније према партнерима и супружницима?
– Сензитивци су креативни, поседују способност брзог и лаког учења, емпатични су и брижни, страствени су, воле живот. Осетљиви су на стимулусе и дубље све преживљавају, неповерљивији су, лако се затворе у себе и показују стидљивост у интерперсоналним односима. Такви људи чешће региструју тешке емоције, али умеју и много више од осталих да се обрадују и да покажу емпатију. Високо сензитиван човек ће, када уђе у неку просторију, рећи да одмах примећује каква је врста односа међу људима. Али, због претеране осетљивости такве особе се чешће заморе.

Наставак прочитајте у броју 3132.