Зимске чаролије у Истри
ПУЛА У СЛИЦИ И РЕЧИ

Уз мало среће на граници и искуство возача и водича, тих 658 километара аутопутем до Пуле се брзо пређе. Срећно пристижемо последњег јутра претходне 2023, да бисмо у овом лепом и старом истарском граду дочекали нову годину. Свитање касни као да се дан успавао уз пролећну температуру ове чудне зиме. Град већ у преподневним сатима је узаврео на улици и локалима. Присни људи на свим местима са осмехом. Тешко је разазнати ко је мештанин а ко гост ове дивне приморске вароши. После обиласка битних локација у центру града окрепљујемо се у кафеу „Уликс“ чију башту краси скулптура легендарног Џемса Џојса. Некада професор енглеског језика у Пули, славни писац је живео баш у тој згради изнад локала. По предању, Пула му се није свидела, зато што је посао у Трсту изгубио због закашњења, па је пребачен мало јужније.

Из свих углова види се стара римска грађевина, симбол Пуле, величанствена Арена. Локални историчар Мариам, више пута назначава да оно што већина зове арена је уствари амфитеатар. То значи да је имао више намена, од спортских (гладијаторских) до културних (театарских) извођења. Поспаног корака обилазимо битне тачке у историјском језгру. Пула је као главна ратна лука, била важно војно-стратешко средиште некадашње Аустроугарске монархије. Висока тврђава која доминира изнад са дивним погледом на све стране и битним тачкама које су тада брањене. Историјски и поморски музеј Истре, смештен је у утврђењу Каштел, који је био део састава поморске одбране Пуле.

У две галерије уживали смо у прелепим изложбама које и даље трају. Мило Манара познати италијански стрип аутор има четвороделну тематску поставку а централне су посвећене Умберту Еку и Федерику Фелинију у музејско-галеријском простору „Света срца“. У склопу недеље италијанског језика у свету, погледали смо у Галерији Ц8, изложбу о цртачу стрипова Хугу Прату, творцу јунака Корта Малтезеа, под насловом „Хуго Прат. Наслеђе, дело, биографија“. Изложбу су организовала Генерални конзулат Италије у Ријеци, Истарска жупанија – Регионе Истриана и Археолошки музеј Истре. Препорука за све љубитеље стрипа и дела Прата. Улаз је бесплатан за обе изложбе.

Нисмо се придружили на традиционалном новогодишњем пливању у мору, мада кажу да прија и на тих +13 степени пошто је спољна температура за степен виша. Свакако четири дана у Истри брзо прође али прија телу и души. До неког следећег дружења машемо „светлећим жирафама“ које су само маштовито украшени кранови утихнулог бродоградилишта, некадашњег гиганта „Уљаника“. Кроз дуге тунеле хитамо назад у наше копнено станиште.

 

Текс и фотографије Гордан Горуновић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању