ШИД – У ЗНАКУ ЈУБИЛЕЈА
Сећање на великог Саву Шумановића

Ови датуми су више него довољан повод да се поново подсетимо зимског хладног дана када је рођен један од највећих српских сликара свих времена: 22. јануара 1896, као и његовог трагичног одласка са овог света. Током Другог светског рата Шид улази у састав Независне државе Хрватске 1941, а ћирилица постаје забрањено писмо. У знак протеста Сава Шумановић престаје да потписујe своје слике, већ само означава годину њиховог настанка. Ћирилица је била и остала важан симбол српског националног идентитета и она је „красила” Савине слике. У једној од многих усташких акција, на Велику Госпојину, 28. августа 1942, ухапшен је и са великом групом Шиђана прво мучен, а потом и стрељан у Сремској Митровици, највероватније 30. августа. Овај датум се узима као дан смрти славног сликара. Сахрањен је у заједничкој гробници. Он је сликар без гроба и споменика.

У 46. години живота, рафали из усташког оружја, ставили су тачку на његов стваралачки рад. А само три године раније, многи љубитељи уметности су веровали да га (тек) чекају слава и бројни успеси. Наиме, у септембру 1939, на Новом универзитету у Београду, имао је велику самосталну изложбу, на којој је изложио 410 слика. Задовољан успехом изложбе, вратио се у Шид и наставио да ради са великим полетом, упркос рату који је почео.

Сликао је актове по скицама које је донео из Париза, али и пејзаже из своје непосредне околине. Када му је отац Милутин преминуо 1937. Сава је преузео вођење породичног имања. Према сачуваној документацији, уочава се да је и том послу приступио крајње озбиљно. Бавио се још много чиме: учио је енглески језик, похађао часове играња, посетио изложбу француског сликарства деветнаестог века која је гостовала у Народном музеју у Београду, непрекидно сликао и припремао се за велике изложбе у будућности.

„После несрећне и нагле смрти мога сина као аманет сам задржала толико пута поновљену, животну жељу мог Саве, да његова уметност нађе место и буде сачувана у нашем родном крају” – рекла је 1952. његова мајка Персидa Шумановић. Захваљујући њеној упорности, десет година након смрти сина јединца, поклонила је граду Шиду легат непроцењиве уметничке и материјалне вредности.

Уметнички фонд Галерије у Шиду броји 417 дела. Највећи број слика су настале управо у том граду током последње деценије уметниковог живота. Мањи део збирке чине слике које је донео из Париза. У непосредној близини Галерије, у улици која данас носи његово име, налази се Спомен-кућа Саве Шумановића. Породична кућа је под заштитом Завода за заштиту споменика културе, а од 1982. отворена је за посетиоце. У овој кући сликар је провео детињство, као и последње године живота. У њој је сачуван породични намештај и атеље у ком је стварао ремек-дела.

Из ове куће усташе су га одвеле и стрељале, заједно са 150 виђенијих Срба, па су Савина кућа и Шид још једно место српског ходочашћа о којем треба учити, причати генерацијама које долазе, како се истина никада не би заборавила.

Интересовање за уметност показао је већ у гимназији, у Земуну, а након матуре вратио се кући чврсто решен да сликарство буде његов животни позив. У Загребу је уписао Вишу школу за умјетност и обрт 1914, а у  сведочанству о завршеном школовању забележене су му само најбоље оцене. Редовно је учествовао на школским изложбама и дружио се са колегама. Поред тога, радио је и као сценограф у Народном казалишту и приређивао самосталне изложбе. Уз очеву подршку упутио се први пут у Париз где похађа курс код истакнутог ликовног педагога и уметника Андре Лота. У лето 1921. вратио се у Загреб. У октобру исте године у Умјетничком павиљону приређује изложбу слика које су настале у новом стилу, под утицајем учитеља Лота. Конзервативна критика и публика у Загребу није имала разумевања за његове нове радове. Следеће четири године Сава Шумановић је провео у Загребу, неуморно покушавајући да измени конзервативне и провинцијалне ставове уметничких кругова. Али, без успеха…

Сава је, иначе, рођен у Винковцима, у Аустроугарској (данас Хрватска), у добростојећој грађанској породици. Отац Милутин био је шумарски инжењер, управник шумарије у Винковцима, док је мајка Персида, рођена Тубић, завршила женски лицеј у Печују и Бечу. Родитељи су му били из Шида, где су се вратили 1900, када је Сава имао само четири године.

Додуше, у хрватској енциклопедији на интернету пише да је Сава „деловао претежно у  Хрватској”, што није сасвим тачно (као мало дете се преселио у Шид, и  касније школовао у Загребу, али је велики део живота провео у Шиду и нешто мање у Паризу) као што нигде не пише како је његов живот окончан од стране усташа.

Било како било, поновни одлазак у Париз омогућила му је продаја двадесет слика адвокату Дорићу 1925, а оне се данас чувају у Галерији Матице српске у Новом Саду. Његов други боравак у „граду светлости“, баш као и за многе  уметнике тога доба, испуњен је успонима и падовима. Ствара у тешким условима, добија добре и лоше критике, али угледни француски часописи који су се бавили уметношћу, пишу о Сави Шумановићу и објављују његове слике. Тада је насликао „Доручак на трави” (аутопортрет са четири акта у пределу) који се данас налази у Спомен-збирци Павла Бељанског, у Новом Саду. Учествовао је у осликавању култне кафане „La Coupole“ 1927. Исте године је насликао своје најзначајније дело „Пијани брод”. Ова слика монументалних димензија, настала је у грчевитом раду за само седам дана и ноћи. Данас је слика „Пијани брод” понос збирке Музеја савремене уметности у Београду.

У септембру 1928. изложио је на Новом универзитету у Београду слике које су настале у Паризу. Добро је прошао и код критике и код публике, распродао је већину слика и поново се упутио у Париз. То је био његов последњи боравак у омиљеном граду који је трајао нешто више од годину дана.

 

Пише Марина Булатовић