Још се чека на истину и правду
ШЕСТ ГОДИНА ОД УБИСТВА ОЛИВЕРА ИВАНОВИЋА

На месту убиства – испред просторија странке Грађанска иницијатива Слобода Демократија Правда (ГИ СДП) у 8.15 часова, чланови породице, пријатељи и саборци Оливера Ивановића положили су цвеће и запалили свеће уз присуство  грађана и великог броја новинара.

Ту су били  и опозициони представници и цивилни активисти из Србије. Међу њима су Срђан Миливојевић из Демократске странке, Борислав Новаковић и Жарко Ристић из Народног покрета, потом Саво Манојловић са сарадницима испред покрета Крени-промени, те Предраг Воштинић из Локалног фронта. Од локалних активиста помену  су присуствовали  Милија Бишевац, Александар Арсенијевић и Небојша Јовић.

Дејан Недељковић, пријатељ убијеног српског лидера, захвалио је присутнима у име родбине на подршци,  нагласивши важност сећања на Оливера Ивановића.

– Да подсетимо да га нисмо заборавили и колико нам сада фали када Срби на Косову проживљавају најгоре тренутке од 2000. Године – рекао је Недељковић.

И представници ГИ СДП, чији је лидер био Ивановић,  одали су  почаст запаливши свеће. Функционерка ГИ СДП, Ксенија Божовић, истакла је да се неће умирити све док се не открију налогодавци и извршиоци овог злочина.

– Нажалост, ми имамо суђење које траје више од   две године    а адвокати  су на последњем суђењу, половином десембра 2023. наговестили да се суђење ближи крају.  Да ће, највероватније, крајем марта или априла ове године  бити и завршетак тога, али ми још увек не знамо ни ко је наручио убиство Оливера Ивановића, а убица је још увек на слободи. Наша борба траје дуго и ми нећемо престати да се боримо, јер сви његови сарадници, пријатељи, рођаци, родбина, на крају грађани, не само Косова и Метохије, него и целе Србије, морају да сазнају ко је извршио ово мучко убиство – рекла је Божовић.

Констатовала је да је реч о  политички организованом убиству, те да починиоци, као и налогодавци, морају да одговарају пред лицем правде.

Већи део чланова породице и ову годишњицу обележили су  на месту где је Оливер сахрањен – на Новом гробљу у Београду.

 

Текст и фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању