Све ће пасти у заборав
ТРГОВИНА ОРГАНИМА НА КИМ

Недавна смрт Дика Мартија обрисала је и последњу наду да ће одговорни за трговину органима на Космету бити кажњени за те злочине, а италијанска новинарка и истраживач Лина Века, која је прва покренула медијску причу, саопштила је да ни Европа суштински никада није имала интерес да их процесира.

Она је рекла да су Мартијев огроман истражни рад, сведочења, докази, финансијске анализе – које су непобитно доказале умешаност вођа такозване ОВК у трговину органима – напрасно постали бескорисни.

– То се показало са покретањем првих оптужница пред Специјализованим већима за злочине ОВК на Косову у Хагу. А сада, после његове смрти, уверена сам да ће читав случај бити заборављен – рекла је Лина Века.  -Знала сам да је Марти био болестан последњих месеци. Вест о његовој смрти за мене је био осећај пораза. Био је поштен, педантан, прецизан човек, способан за огроман рад и способан да води велике истраге, што је и радио као јавни тужилац од 1975. до 1989. године. ,

Она је открила да се са њим упознала почетком 2000. године када је Марти презентовао извештаје о затворима ЦИА у Европи, али и да су разговарали након што је предочио извештај о трговини органима на Косову и Метохији.

-У новембру 2023. године објављена је његова књига „Непоштовање истине“, био је способан да води велике истраге – то је и доказао, закључује Лина Века.

Каже да никоме у Европи отпочетка није било у интересу да се докаже истина о томе шта се догађало на Косову 1999. и након доласка међународних мировних снага.

  • Уколико сагледамо ближу прошлост Европе, видећемо да никоме није у интересу да представи праву истину о распаду Југославије. Зашто сте онда очекивали спремност да се сазна како је дошло до стварања нелегитимне државе Косово и сатанизације Србије. Зар и данас не слушамо једне те исте лажи? Зато сам уверена да је са смрћу Дика Мартија фактички нестала и последња нада да ће се сазнати права истина о злочинима почињеним над Србима али и нелојалним Албанцима. Не очекујем више ништа од такозване међународне правде – закључује Лина Века.

А о томе  како је  почела да пише о киднапованим и несталим Србима на Косову она каже :

– Много пута сам била на Косову и Метохији и имала сам прилику да се сретнем са породицама несталих. Имала сам шансу да ме дочекају раширених руку у Штрпцу, Обилићу, Лапљем Селу… Тамо су желели да неко чује њихове приче, породице су желеле да се не заборави оно што им се десило… Више од две хиљаде Срба је нестало пред очима такозване међународне заједнице и никог за то није брига. Зато сам имала неодољиву жељу да кажем свету оно што сам чула од породица несталих, људи које је киднаповала ОВК, који су били мучени, убијани и којима су вађени витални органи.

Пише: З. Влашкалић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању