Скривени у јавности: оболели од Хепатитиса Ц

У сусрет Европској недељи тестирања на хепатитисе и ХИВ, Удружење пацијената са болестима јетре „Хронос“, Удружење хемофиличара Србије и Савез организација бубрежних инвалида Републике Србије организовали су недавно у центру Београда јавни догађај са циљем подизања свести о вирусном хепатитису Ц.

Под слоганом „Скривени у јавности”, перформанс на Тргу Николе Пашића и у Пионирском парку указао је на важност хепатитиса Ц за јавно здравље, имајући у виду да Србија има око 80.000 оболелих од ове подмукле болести, а код многих инфекција још није ни откривена. Хепатитис Ц је једна од највећих претњи за јавно здравље у читавом свету, а о овој болести се још увек недовољно зна. Услед недостатка свести о начинима преношења, превенцији и заштити, хиљаде људи у Србији и не зна да је заражено хепатитисом.

Упућен је позив на тестирање свима који су на различите начине могли бити у контакту са вирусом ХЦВ (вирус се преноси путем крви, а могућа је инфекција и на наизглед неочекиваним местима, нпр. у салонима за маникир, педикир, тетоваже или пирсинг, уколико се користе нестерилисани инструменти). Истовремено, чланови удружења пацијената су скренули пажњу на потешкоће са којима се свакодневно суочавају оболели од ове инфективне болести. Организатори догађаја су упутили апел надлежнима да се оболелима од хепатитиса Ц омогући равноправан приступ савременим дијагностичким и терапијским методама.

Председница Удружења пацијената са болестима јетре „Хронос“ Ивана Драгојевић сматра да је дискриминација оболелих последица човековог природног страха од инфективног обољења, али и незнања о ризицима који су повезани са преношењем вируса.

„Оболели махом не желе да говоре у јавности о својим проблемима, па доносиоцима одлука и својим суграђанима нису довољно видљиви. Кријући се, они шаљу погрешну поруку, да нису заслужили право на адекватну терапију, право на достојанствен живот и право гласа када су њихови животи у питању. Нико од њих није сам изабрао да се разболи, а ми смо се овде заједно окупили да будемо гласнији и јачи и надамо се ће нас јавност боље чути“, поручила је Драгојевић.

Оболели од хепатитиса Ц окупљени у оквиру Удружења пацијената са болестима јетре „Хронос“, Удружења хемофиличара Србије и Савеза организација бубрежних инвалида Републике Србије наставиће заједничке активности наредних месеци, у настојању да омогуће равноправан приступ савременој терапији која многима пружа наду у излечење.

Наставак прочитајте у броју 3122.