Шапутање на министровом јастуку
ШПИЈУНАЖА У ВИСОКИМ КРУГОВИМА

Пре 60 година, то је био један од најексплозивнијих јавних скандала Уједињеног Краљевства икада. Почело је, као и већина Владиних афера, тако што је средовечни политичар био у вези са деценијама млађом девојком. Завршило се шпијунажом за Русе, кривоклетством, затвором, смрћу, срамотом и коначним падом тадашње државне администрације. Данас бројни елементи у реконструкцији приче изгледају чудно, а у „Афери Профјумо“ и даље није све јасно.

Сценографски речено, драма се одвија у Лодону шездесетих година, у време када Уједињено Краљевство дефинитивно није било „у пуном погону“. Контрацепцијске пилуле нису биле доступне свим женама, а Битлси су били релативна непознаница. Експлозија поп културе и утицај на свет догодиће се тек касније.

Ожењени политичар 46-годишњи Џон Профјумо, био је министар одбране. Упркос честим гласинама о неверству, био је неконтроверзна личност, богат, успешан и у самом врху британске политике. Све док у јулу 1961. није дошао на забаву на сеоско имање пријатеља лорда Астора и видео младу жену по имену Кристин Килер како плива гола у базену. Тада је имала 19 година. Била је амбициозни модел и опслуживала госте у топлесу у једном лондонском кабаре клубу.

Килер је потицала из радничке породице, али се дружила са богатима и славнима, што је уочено на Асторовој забави. Била је веома присна са другим, много старијим мушкарцем, Стивеном Вордом. Он је био остеопат чији је шарм временом, на друштвеној хијерархијској лествицу, довео до тога да има импресивне листе веза и клијената —од људи важних у друштву, до аристократа и чланова краљевске породице Виндсор. Посебно је важно једно од његових пријатељстава са руским шпијуном у Лондону по имену Јевгениј Иванов, па је привуко пажњу британске обавештајне агенције МИ5.

Када Ворд није „ломио” леђа богатим и славним, или изигравао руске и британске шпијуне, дружио се на лондонској клупској сцени, где је први пут и срео Кристин Килер. Осећајући да би му блиска девојка могла добро доћи у његовим вишеструким подухватима, узео је Килер и њену пријатељицу Менди Рајс-Дејвис (која је била још млађа) под своје окриље.

Килер и Профумо убрзо су започели сексуални однос у време када је Хладни рат загушљиво стезао односе Истока и Запада у геополитици. Тада, као и сада, руски утицај на унутрашње послове у Британији био је застрашујућа перспектива. У време када је СССР тестирао свој огромни арсенал нуклеарног оружја, управо је био подигнут Берлински зид, а Руси су изгледали као да могу да освоје свемир, готово је немогуће преценити страх и стрепњу Уједињеног Краљевства због домета Русије.

 

Пише НиколаТодорић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању