Ове године сезона скијања почела у мало другачијим условима
Стави маску и држи одстојање

Ово је прва сезона скијања откако је корона уздрмала свет, па не чуди што има различитих мишљења о томе како би ове зиме скијалишта требало да функционишу. Вести да су капацитети готово попуњени, као и податак да су новогодишњи аранжмани распродати, епидемиологе су довеле до очајања. Ни Татјана Матић, министарка трговине, туризма и телекомуникација, није била одушевљена сликом коју је видела на недавном отварању скијашке сезоне на Копаонику.

– Ако ме питате да ли су слике са Копаоника добре, наравно да нису–рекла је министарка Матић.– Напротив, сматрамо да су контрапродуктивне и да је било много начина да се грађанима који су желели да се скијају објасни на који начин морају да се заштите. Потребна је боља организација и боља контрола. Ресорно министарство је препоручивало да се сачека са отварањем скијашке сезоне. Сматрали смо да је добро да отварање сезоне буде након православног Божића.

Министарка је поводом отварања сезоне рекла још да она разуме предузећа која су у тешкој ситуацији због короне и којима је важно да привуку и сместе што већи број туриста, али, подвлачи да то не може да оправда неодговорно понашање ни грађана ни јавних предузећа.

– Привреда мора да схвати да је ово тренутак у којем смо сви на истом задатку – изјавила је министарка. –Покушавамо  различитим  мерама да помогнемо привреди да преживи, али одговорност се мора преузети. Нисмо за то да се затвори сезона, али попуњеност хотела мора да се ограничи на максимално 50 одсто капацитета.

А, тог четвртка, 3. децембра, на дан када је са Копаоника стигла слика са отварања, огласили су се и скијаши. Они кажу да не виде ништа спорно у броју људи. Јер, како рекоше, на стази су свакако далеко једни од других, а у објектима се поштују мере. Маска и дистанца.

– Па ја ни у Београду не носим маску док шетам, не видим зашто бих је носио на стази – готово љутито се унео у камеру локалне телевизије Марко из Београда, како се представио.

Текст и фотографије О. РАДУЛОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању