Лековити напитак чисти јетру
СУРУТКА – ЕЛИКСИР ЗДРАВЉА

Ништа не може тако да нас подстакне и да нам да вољу да истрајемо у здравим навикама као неки стварни пример из живота. Новине су забележиле да је времешни сељак из Енглеске био један од најстаријих људи на свету и да  доживео невероватних 152 године и то пре свега, по његовом сопственом признању, зато што је свакодневно пио сурутку. Зато није случајно што сурутка важи за напитак дуговечних људи и да се због својих лековитих својстава пије превентивно, ради доброг здравља али и као додатак у лечењу различитих болести и као битан састојак за опоравак организма.

Од посебне је важности уколико сурутку можете набавити и пити свежу, а треба имати на уму и то да је козја сурутка најбоља, мада је добра и кравља. Такође, битно је и то да краве и козе иду на испашу, да нису храњене хормонима и да сурутку можете набављати од неког локалног произвођача и узгајивача ових грла. Данас се сурутка све чешће може купити прерађена као прах у такозваним продавницама ‘здраве хране’, у неким супермаркетима и њена производња је због чињенице да доприноси човековом здрављу постала уносан бизнис. Што се тиче сурутке у праху треба рећи да се она производи посебним технолошким поступком. Она је истог квалитета као и течна јер се технолошким поступцима успео сачувати њен садржај и природна лековитост. Пошто је оваква сурутка богата протеинима најчешће је пију професионални спортисти који желе да изграде и очувају мишиће. Али није квалитет сваке, на овакав начин произведене сурутке исти, те и он зависи од произвођача, па зато треба проверити састав и спецификацију. Будући да садржи и доста лактозе, млечног шећера, они којима лактоза смета треба да обрате пажњу и на то.

Сурутку чак можете и сами направити од сировог, свежег домаћег млека. Добро је што је пију и стари и млади а што се због сличности са мајчиним млеком може користити уместо млека у исхрани беба.

Сурутка је течност која остаје када се праве разне врсте сирева. Она је бело зеленкасте боје, прозирна је а у зависности од начина припреме сира може бити слаткастог, слаткасто-киселог и киселог укуса. Па тако и у зависности од чијег млека се добија, разликујемо козју сурутку (која је изузетно цењена код нас) овчију и крављу. У свету је, како тврде нутриционисти,  посебно цењена буфало сурутка, нарочито она која остаје након производње сира моцарела.

 

Припремила: Б. Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању