Човек који је имао стила
ТЕСЛА И МОДА

Никола Тесла је био интригантна личност не само као научник, већ и као особа. У 21. веку постао је инспирација уметничком свету широм планете – филмаџијама, књижевницима, сликарима, композиторима и модним дизајнерима. Током свог креативног рада, многи од њих се питају: какав је био његов модни стил?

Током живота Тесла је носио одела, свилене и памучне кошуље, кравате најразличитијих боја, а у свечанијим приликама и лептир машне. Када говоримо о његовом модном стилу, можемо рећи да је он пратио неку своју линију и личне афинитете. Облачио се на начин на који се облачио грађански свет са краја 19. века.

Теслин отац Милутин био је православни свештеник, школован и образован човек, говорио је немачки и италијански, изучавао филозофију и имао велику личну библиотеку. Поред родитеља, Тесла је био необично везан и за свог ујака Петра Мандића који је такође био православни свештеник и рођени брат његове мајке. Значи, Тесла потиче из породице образованих људи – младог грађанског сталежа. Школовао се по европским метрополама, живео у Бечу и Прагу, радио у Будимпешти, Паризу, Стразбуру и Њујорку, касније и широм „Обећане земље“, па је свакако и мода која је била присутна у тим градовима оставила трага и на његов модни стил.

Тесла је на Мeнхетну имао личног кројача. Највећи број одела му је шила радионица „James W Bell Sons and Co“. На појединим етикетама на оделима стоји уписан и датум израде, као и име поручиоца – Тесла. Одела су се састојала од три дела: струкираног сакоа са реверима и три дугмета, прслука и класичних панталона. Теслина одела су шивена од вунених штофова, са памучном или свиленом поставом.

Кошуље од памука и свиле углавном су му шивене код „Macy and Co“. Осим белих и беж кошуља, носио је и штрафтасте са зеленим, љубичастим, жутим, ружичастим или плавим пругама, а понекад и кариране.

Обућу је правио код „James Moore“ – увек сличан модел плитких или дубоких кожних ципела које су биле лако шпицасте на врху, са ниским петама. Црне, браон и тамно зелене боје. Понекад су биле од зумбане коже или антилопа и све су биле на пертлање.

У Тесла музеју у Београду, налази се 439 експоната, личних предмета Николе Тесле од текстила и коже.

 

Пише Марина Булатовић

Фотографије Музеј Никола Тесла у Београду и архива

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању