Деликатеси злата вредни
ЛУКСУЗНА ХРАНА

Наступајући празници подразумевају свечану атмосферу, луксузно декорисан сто, отмене свеће, храну која није свакодневна него спада у деликатесе. Ипак, свет богатих из године у годину има своје фаворите, увек се на тржишту укуса појави нешто ново, екстравагантније од претходног, али и потражња за неким потврђено квалитетним и укусним деликатесима не посустаје. Не пита се за цену!

     Фритата од јастога прекривена кавијаром, Алмас – ретки кавијар из Ирана који се служи у 24-каратној златној лименци и кошта вртоглавих 25.000 долара, Анки фу супа која се прави од ваги говедине и белих тартуфа… само су неки од специјалитета из света гастро луксуза. Управо ваги месо, које је дуго година на листи „најпожељнијих“, има интересантну причу, као и посебне сорте кафе које се узгајају на острву Света Јелена, на Карибима и у Индонезији.

О најскупљем хотелу на свету „Бурџ ал Арабу“ у Дубаију направљен је кратак филм који приказује сву овоземаљску раскош коју људска машта може да створи. У једној сцени филма, на питање шеика шта хотел може ексклузивно да понуди за вечеру, углађени келнер одговара: „Најбољу говедину на свету, Ваша Екселенцијо. То је комад ваги меса“.

Бројне легенде прате историјат узгоја ове врхунске говедине из Јапана која је назив добила једноставним преводом са јапанског: говедина (Ги) из Јапана (Ва).

Ипак, најскупље месо на свету је такозвано Кобе месо. То име, слично као и шампањац или коњак, може да носи само месо животиње која је рођена, узгајана и заклана у јапанском региону Кобе. С обзиром на то да морају бити задовољени веома строги критеријуми квалитета меса, није чудо да само неколико хиљада грла годишње добије то почасно име. Важи правило да је оригинално Кобе месо немогуће наћи ван Јапана.

Ознаку ваги месо може да носи само месо говечета чија су оба родитеља 100 одсто припадници ваги стоке. То је „висока пасмина“ која потиче од пунокрвног јапанског црног говечета јаке грађе, тешког и до једне тоне. Ваги говеда поседују природну способност „мраморног“ складиштења масноће, која је уједно и заштитини знак ваги меса.
Телад живе у пространим шталама, а након десет месеци почињу да добијају и посебну исхрану, која такође игра важну улогу у добијању типичне мраморне структуре. Месо се због свог високог квалитета може јести и сирово. Експерти тврде да је то најздравије и најукусније месо на свету.

 

Шта је то што ваги месо чини луксузним брендом широм света?

„Месо је невероватно нежно и представља право кулинарско откриће“, изјављују највећи светски кувари. Интрамускуларна маст се топи већ на 25 степени Целзијусових, што даје тој говедини кремасту конзистенцију, која није карактеристична ни за једну другу говедину. Месо се буквално топи на језику, а укуси који се преплићу подсећају на кокосово млеко, брескву и цитрус. То је незабораван укус који дословце баца конзументе у екстазу. Осећај се не може речима описати и кажу – мора се пробати!

 

Пише Ана Липовац, мр фарм. нутрициониста

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању