МАЊЕ ПОЗНАТА ФРУШКА ГОРА
Титова и Лекина вила

Прелепа грађевина којој су деценије нагризле лице налази се на Равнима, у атару села Свилош на новосадској страни Фрушке горе. Зову је и Титова и Лекина вила. Али и Вила Равне. За име по Александру Леки Ранковићу, некада првом човеку југословенске полиције, има оправдања, јер је овај високи функционер долазио и боравио овде. Тито само једном и то на сат времена.

Није вила из Титових и Лекиних дана. Подигао ју је илочки гроф Одескалски, на размеђи 19. и 20. столећа, па је доживела судбину многих војвођанских двораца и летњиковаца. Педесетих година прошлог века санирали су је затвореници из Сремске Митровице. Када је Лека 1966. сишао са политичке сцене, вила је запустела. Бомбардовање СР Југославије 1999. је  био злочио против човечности, а десио се и злочин против виле. Однео је ко је шта могао, и пропадање је било неминовно.

Када се дође до ове грађевине постаје јасно зашто су Одескалски одабрали баш то место да подигну вилу. Окружена је шумом, а са заравни испред пуца поглед на Грабово и даље на равницу Војводине.

Тренутно је Вила Равне празна и у власништву АП Војводина, која се брине о њој. Прелепу ливаду у склопу поседа користи Национални парк за реинтродукцију европског јелена. До виле се може доћи и са Партизанског пута кратком шетњом кроз шуму.

 

Текст и фото Тамара Иваниш